UNS: Manje od tri odsto sporova iz oblasti informisanja pred VKS

Img Foto: N1

Vrhovni kasacioni sud je za dve godine, u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2019. godine formirao 26 predmeta u vezi sa preispitivanjem presuda u oblasti javnog informisanja, od čega je 14 rešeno, rečeno je Udruženju novinara Srbije u Vrhovnom kasacionom sudu.

UNS navodi da je u istom periodu pred Višim sudom u Beogradu rešen 1.001 predmet po tužbama protiv novinara i medija, što znači da je pravo na reviziju pred VKS-om iskoristilo manje od tri odsto parničnih stranaka.

"Revizija je u šest predmeta odbačena, a u tri predmeta odbijena. Preinačujuća odluka doneta je za četiri predmeta. Jedan predmet rešen je na drugi način", navodi se u odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a.

Pred VKS-om je iz ovog perioda 12 predmeta ostalo nerešeno.

Statistika u sporovima koji se vode zbog povrede Zakona o autorskim i srodnim pravima pokazuje da pravo na reviziju pred VKS-om iskoristi manje od šest odsto parničnih stranaka.

U odgovoru koji je UNS dobio od VKS-a navodi se da je od 1. januara 2018. do 31. decembra 2019. godine u VKS primljeno 30 predmeta iz oblasti povrede autorskih prava, od kojih je 13 rešeno. U istom periodu pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno je rešeno 518 predmeta iz ove oblasti.

"Revizija je u predmetima iz oblasti povrede autorskih prava u dva predmeta odbačena, dok je u jednom predmetu odbačen zahtev za preispitivanje pravnosnažne sudske odluke. U pet predmeta odbijene su revizije, a u dva predmeta donete su preinačujuće odluke. Ukidajuće odluke donete su u dva predmeta", navodi se u odgovoru VKS-a.

Pred VKS-om je iz ovog perioda ostalo nerešeno 17 predmeta.

Inače, revizija predstavlja ograničeno pravo parničnih stranaka na vanredni pravni lek i može se zatražiti samo protiv pravosnažnih presuda donetih u drugom stepenu. O zahtevima za reviziju odlučuje Vrhovni kasacioni sud u Beogradu.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs