Dokumentarni film okupio srednjoškolce iz regiona - FECI 2019 počeo u Užicu!

Img Nezavisni filmski centar “Filmart”

U organizaciji NFC Filmarta, u petak 29. novembra 2019. u Užicu, počela je realizacija ovogodšnje regionalne radionice dokumentarnog filma za srednjoškolce - FECI 2019 (Filmski edukativni centar Interakcija).

Devet talentovanih srednjoškolaca iz Severne Makedonije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, izabranih na konkursu NFC Filmata, od 29. novembra do 3. decembra 2019. godine, će u tokom radionice u Užicu i Beogradu imati priliku da uči o kreativnom dokumentarnom filmu. Predavači radionice FECI 2019 su dr Aleksandra Milovanović - montažerka i docentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Miloš Ivanović - producent i osnivač kreativnog tima ATTIC studija i Dejаn Petrović – reditelj, vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu i osnivač NFC Filmarta.

Pored edukacije o dokumentarnom filmu učesnici radionice iz regiona i Srbije će imati priliku da upoznaju značajna mesta, manifestacije i institucije u Užicu i Beogradu. Užički gimnazijalci su polaznicima FECI-ja predstavili Književni festival „Na pola puta“ i organizovali vođenje Užicem, družeći se sa gostima i predstavljajući poznato i "skriveno" Užice. Tokom radionice FECI 2019 biće organizovane projekcije dokumentarnih filmova za učesnike i gimnazijalce iz Užica, druženje i razgovori o filmovima. U završnici radionice u Beogradu, učesnici FECI 2019 će posetiti Arhiv Jugoslovenske kinoteke i upoznati bogati fundus ove institucije.

Partneri na realizaciji radionice FECI 2019 su Dom učenika srednjih škola Užice, Književni festival „Na pola puta“, Dečiji kulturni centar Beograd, Arhiv Jugoslovenske kinoteke.


Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs