Transparentnost Srbije: Podaci o nabavci medicinske opreme dvostruko sakriveni

Img Foto: TS logo

Transparentnost Srbija saopštila je da odgovor koji je dobila od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja pokazuje da su podaci o trošenju javnih sredstava na nabavku medicinske opreme dvostruko sakriveni - označavanjem "stroge poverljivosti" od Vlade i sprovođenjem nabavki bez primene Zakona.

Istovremeno, i pored toga što bi objavljivanje informacija o tome koliko je Srbija nabavila "lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih od COVID-19" navodno nanelo "tešku štetu po interese Republike Srbije", državni funkcioneri i članovi Kriznog štaba su iznosili takve podatke, navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija i dodaje da ta činjenica dodatno ukazuje da potpuna tajnost ovih podataka nije opravdana.

Ni stari ni novi Zakon o javnim nabavkama ne dopuštaju mogućnost da se svi podaci o javnoj nabavci proglase za tajne, izuzev kod pojedinih nabavki koje se vrše u sektoru bezbednosti.

Međutim, izgleda da je upravo to učinjeno Odlukom Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije od 11.3.2020. i Zaključkom Vlade od 15.3. iste godine, ali nije moguće proveriti jer ni te odluke nisu javno dostupne, ističe se u saopštenju.

Po Zakonu se može čuvati poverljivost pojedinih podataka o nabavci, ali se ni u kom slučaju ne mogu kao poverljivi, tretirati podaci o tome da li je neka nabavka sprovedena i ugovor zaključen.

Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO), kojem je preneto iz budžetske rezerve 40 milijardi dinara i koji je verovatno sprovodio većinu nabavki u vezi sa borbom protiv pandemije, prilikom odbijanja zahteva za pristup informacijama je višestruko prekršio Zakon, zbog čega je Transparentnost Srbija uložila žalbu Povereniku, navodi se u saopštenju.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs