Srbi protestuju širom sveta tražeći demokratiju

Img Foto: Pixabay

U subotu, 8. avgusta, građani Republike Srbije koji žive u dijaspori i prijatelji širom sveta će se ujediniti u globalni protest za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Ovim rečima su predstavnici naše dijaspore okupljeni u grupi „Democracy 4 Serbia“ najavili sutrašnji protest.

– Sve je krenulo spontano, budući da je dosta gradova pokrenulo svoje proteste. Povezali smo se međusobno putem društvenih mreža i dogovorili da nastupimo zajednički. Istog dana i u istom satu će biti organizovani protesti u svim gradovima sa istom porukom. Tako na primer u Londonu je po lokalnom vremenu u 17h, u Berlinu u 18, a u Njujorku u 12h – kažu za Danas iz ove grupe.

Prema rečima naših predstavnika iz dijaspore, oni podržavaju procese i inicijative koji su već započeti u Srbiji protiv aktuelnog režima, šalju podršku i žele demokratiju u Srbiji.

– Želja nam je da pokažemo da smo složni, da to što smo napustili Srbiju i otišli u druge zemlje ne znači da smo zaboravili naše korene, porodicu, prijatelje i narod – ističu.

Kako navode, protestovaće se zbog aktuelne situacije u Srbiji jer su dovedeni u pitanje legitimitet i zakonitost režima Aleksandra Vučića, kao neodgovorno rukovođenje situacijom izazvanom pandemijom korona virusa.

– Podržavamo nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“. Takođe, protestujemo zbog: stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, za oslobađanje političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine – naveli su u pozivu za protest državljanima Srbije u dijaspori.

Izvor: Danas - ObjektivNo1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs