BIRODI: Građani smatraju da je bilo političke zloupotrebe pandemije

Img Foto: Covid19.rs

Sprečavanju epidemije kovida najviše su doprinele zdravstvene institucije, medicinski radnici i stručnjaci koji se pojavljuju u medijima, ali i sami građani, dok je uticaj Vlade i državnih funkcionera tu zanemarljiv, ocenili su ispitanici u anketi na onlajn platformi Tvoj stav – Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), koju je popunilo nešto više od 1.000 korisnika.

Najviše građana potrebne informacije o samoj bolesti, broju obolelih i slično, dobija putem interneta i televizije, dok manji broj kao izvore navodi obraćanja Kriznog štaba i zvanični sajt Kovid 19.

Međutim, na smanjeno poverenje građana u zvanične institucije i državne medije ukazuju i najčešći odgovori, u kojima ispitanici navode da za pouzdanim izvorima kao i stručnim i analitičkim tekstovima tragaju na društvenim mrežama, a zvanične podatke često upoređuju sa onima dobijenim u nezavisnim štampanim i elektronskim medijima, čak i inostranim.

Količinu dostupnih informacija o kovidu 19 uglavnom pozitivno ocenjuje oko 35 odsto građana, dok 28 procenata vidi veoma pozitivno nivo informisanosti o pandemiji.

Oko 23 odsto ispitanika količinu informacija ne vidi ni kao pozitivnu ni kao negativnu, dok njih 10 odsto smatra da je nedovoljno informisano.

Najveći broj ispitanika, njih 48 odsto, smatra da su im prava tokom pandemije bila ugrožena, njih 31 odsto smatra da mogu da ostvaruju sva svoja prava, dok je 17 odsto u toj oceni neodlučno.

S druge strane, poštovanje obaveza vezanih za pandemiju, 59 odsto građana vidi kao uglavnom i veoma pozitivno, a negativno ga ocenjuje 15 odsto ispitanih građana.

U tom kontekstu, mere Stručnog tima 53 odsto građana vidi kao veoma ili uglavnom pozitivne, dok  ih negativno doživljava 22 odsto ispitanika.

Oko 62 odsto građana smatra da se ljudi pridržavaju propisanih mera, dok je njih 15 odsto nezadovoljno poštovanjem mera.

Novinar Đorđe Vlajić smatra da je od početka pandemije u srpskoj javnosti stvoren ambijent u kome ima dosta nepoverenja prema onome što radi Vlada i onome što su oni nazvali „strukom“.

– Najefikasniji način za suzbijanje dezinformacija je da vlast plasira tačne informacije koje su proverljive i kojima se teško može manipulisati. S druge strane, tabloidi, koji pak imaju zastrašujući doprinos u širenju takve atmosfere su glavna batina vlasti i mlate po onima koji su protivnici vladajuće stranke, pa ne treba očekivati da će vlast da se bori protiv sopstvenog oruđa, sopstvenog sredstva. Ono što su tabloidi radili, rađeno je u korist vlasti a ne građana i javnog interesa, jasan je Vlajić.Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs