Spisak posledica korone - hroničan umor najčešći problem

Img Foto: Pixabay

Umor, ubrzani rad srca, maglovito razmišljanje, trajni gubitak mirisa, trajna oštećenja srca, pluća, bubrega i mozga - spisak posledica koje na organizam ostavlja kovid 19 duži je i strašniji nego što je iko očekivao.

Verovatnoća da pacijent razvije trajne simptome teško je utvrditi, jer različita istraživanja prate različite ishode u različitim vremenima. Strašan podatak iz Italije pokazuje da se 87 posto hospitalizovanih pacijenta ima posledice od kovida 19 i dva meseca nakon prvih simptoma.

Podaci iz Studije simptoma koja je obradila podatke iz SAD-a, Velike Britanije i Švedske ukazuje da se sporo oporavlja između deset i petnaest posto obolelih, uključujući i neke ‘blage’ slučajeve. Kako pandemija traje tek nešto više od pola godine, niko ne zna koliko će takvi simptomi da potraju i može li kovid da izazove hronične bolesti.

U Velikoj Britaniji će biti pokrneuto opsežno istaživanje koje će 10.000 pacijenata, obolelih od koronavirusa, pratiti najmanje godinu dana, a ako bude potrebe istraživanje će se produžiti i na sledećih 25 godina, u zavisnosti od rezultata. Naučnici se nadaju da će boljem razumevanju posledica bolesti, otkrivanju rizičnih grupa i načina mogućeg lečenja.

“Imamo epidemiju teških, hroničnih bolesti koje prate kovid 19”, upozorava Majkl Marks, stručnjak za zarazne bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Više lekara se plašilo da bi virus mogao da izazove trajno oštećenje pluća jer upravo to čine druga dva druga koronavirusa, odgovorna za SARS i MERS. Istraživanje je pokazalo da neki posledice osećaju i 15 godina nakon infekcije koronavirusom. 

Nepravilan rad srca otkriven je kod 78 posto obolelih koji su pregledani desetak nedelja nakon infekcije. Mnogi učesnici istaživanja prethodno su bili zdravi, navode autori studije objavljene u JAMA Cardiology. 

Živčani sistem je takođe u opasnosti. Teške komplikacije relativno su retke, ali nisu ograničene samo na one koje su bili jako bolesni. U časopisu Brain opisana su 43 slučaja neuroloških komplikacija, od encefalitisa do upale bele mase, komponente centralnog nervnog sistema, u mozgu i površno kičmene moždine.

Sve se češće govori o sindromu hroničnog umora, jer mnogi ovaj simptom prijavljuju kao najčešći. Mladi, zdravi i aktivni ljudi nakon infekcije osećaju dugotrajne posledice, čiji uzrok lekari pokušavaju da otkriju i izleče ih.

Izvor: Nova.rs - Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs