Čak 70 odsto građana kupuje preko interneta

Img Foto: Pixabay.com

Oko 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji nabavlja robu i usluge posredstvom interneta, pokazuje regionalno istraživanje koje je kompanije Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću.“

Kako je istaknuto, od toga, 44 odsto potrošača obavlja online kupovinu par puta mesečno, 45 odsto to čini par puta godišnje, dok sedam odsto kupuje preko interneta nekoliko puta nedeljno.

 

Kao glavne razloge za trgovinu putem interneta kupci ističu uštedu vremena, sigurnost, brzinu, uštedu novca i praktičnost, veliki izbor, zatim činjenicu da za kratko vreme mogu da pronađu i uporede razne ponude. Više od dve trećine navelo je da bi ih besplatna isporuka podstakla da u budućnosti više kupuju preko interneta, a kao prednosti 61 odsto potrošača ističe i niže cene, a 56 odsto njih kao razlog navodi popuste.

Neki proizvodi su dostupni samo putem interneta, dok u isto vreme online nabavka omogućava veći izbor proizvoda i usluga. Povoljnost su i domaći ili strani sajtovi koji povezuju potrošače i prodavce, kao i ugodnost kupovine iz sopstvenog doma ili druge lokacije po izboru.

Odeća i obuća su artikli koji se najviše kupuju online, što čini 65 odsto ljudi, dok 37 odsto njih plaća račune za komunalije putem interneta, a po 31 odsto nabavlja male kućne aparate i kozmetiku i preparate za negu lepote.

Oko 76 odsto potrošača najčešće koristi pametni telefon za online kupovinu, dok 45 odsto njih upotrebljava laptop, a 32 odsto desktop kompjuter.

Od zemalja u regionu najbolje rezultate u e-trgovini beleži Severna Makedonija, gde čak 90 odsto građana kupuje posredstvom interneta. U Bosni i Hercegovini takođe raste interesovanje za veb prodavnice, budući da se 56 odsto ispitanika opredelilo za ovaj oblik nabavke, dok ih je u Albaniji 59 odsto, a u Crnoj Gori svaki drugi građanin.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina, navodi se u saopštenju.

Izvor: FoNet/Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs