UNS: Radna grupa za bezbednost novinara pozvala da se prijave napadi i pretnje

Img Foto: EPA-EFE/Andrej Cukić

Stalna radna grupa za bezbednost novinara osudila je danas napade na novinare i medijske ekipe na protestima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i pozvala da se prijave napadi, pretnje i ometanje u izvršavanju radnih zadataka, ukoliko to do sada nije učinjeno.

Kako je saopštilo Udruženje novinara Srbije (UNS), na jučerašnjem sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara predstavnici Ministarstava unutrašnjih poslova naveli su da je policija u deset slučajeva prikupila podatke od napadnutih i povredjenih novinara i medijskih radnika za vreme protesta.

„Identifikovani su napadači na novinara televizije N1 Petra Gajića i ekipu dopisništva Radio-televizije Srbije u Novom Sadu, i krivične prijave protiv njih podnete nadležnim tužilaštvima“, naveli su.

Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara da trenutno ima ukupno sedam dogadjaja koji su prijavljeni za sedam novinara u vezi sa napadima na protestima.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja izneli su podatke o evidentiranim slučajevima napada i ometanja rada novinara koji su se dogodili od strane nasilnih demonstranata i policije u periodu od 7. do 11. jula i naveli da je od 28 zabeleženih slučajeva samo jedan broj prijavljen policiji i tužilaštvu.

Predstavnici Stalne radne grupe složili su se da je potrebno da se novinari koji izveštavaju sa nasilnih protesta jasno identifikuju i da poštuju preporuke, poput Vodiča za izveštavanje sa nasilnih protesta, koja će osigurati njihovu i bezbednost drugih.

Predstavnike u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara imaju Republičko javno tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs