Svaki četvrti zaraženi ima između 30 i 39 godina

Img Foto: Pixabay

Iz dana u dan raste broj zaraženih koronavirusom u Srbiji. Šezdeset pet odsto hospitalizovanih u poslednjih mesec dana stari su između 20 i 49 godina, ukazuje zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je zdravstveni sistem Srbije "blago rečeno prenapregnut" i da svi moraju shvatiti ozbiljnost situacije da bi se virus pobedio.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je na konferenciji za novinare da je najveći broj hospitalizovanih starosti od 30 do 39 godina, i to u periodu od 14. juna do 14. jula.

Svaka četvrta osoba pripada ovoj uzrasnoj grupi – 24,14 odsto. Zatim od 40 do 49 godina, svaka peta osoba – 20 odsto. A 20 odsto su i osobe od 20 do 29 godina", navela je zamenica direktora "Batuta".

Šezdeset pet odsto hospitalizovanih je od 20 do 49 godina, kaže Darija Kisić Tepavčević dodajući da je sada primetna daleko viša stopa hospitalizacije kod mladog stanovništva.

To je rezultat, kako kaže, njihove veće eksponiranosti virusu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ukazuje da se prosek godina obolelih pomera ka osobama mlađe životne dobi, koji, kaže, manje poštuju mere i više se kreću.

Smatra i da su protesti u Novom Sadu verovatno doprineli porastu broja obolelih ove nedelje.

"Registrujemo dnevno više od 80 pozitivnih, prošle nedelje to je bilo između 50 i 60, što jasno govori da ono što se događalo pre 7 do 10 dana nepovoljno deluje. Vidimo da su to osobe mlađe životne dobi. Nadalje se bojimo toga što su te mlađe osobe ostvarile kontakte i sa starijima, roditeljima, bakama, dekama. Zato se bojimo da će to povećati broj obolelih starijih", navodi Gojković.

Darija Kisić Tepavčević dodaje da je slična situacija i u Beogradu.

"Niko ne može da dâ pouzdanu informaciju da li je to direktno povezano sa nekim događajem, ali tada je važila zabrana okupljanja, kafići su radili do 23 sata, sa baštom, ali svaki boravak bez maski je bio potencijalno mesto zaražavanja", navodi zamenica direktora "Batuta".

Izvor: RTS - Cemaforum





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs