Stefan Miletić - momak koga je policija pretukla na Terazijama svedoči o policijskoj brutalnosti

Img Foto: Pixabay

Beogradski centar za ljudska prava podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv policijskih službenika koji su 8. jula 2020. godine učestvovali, kako naglašavaju, u zlostavljanju Stefana Miletića. On je, ističu, brutalno pretučen na Terazijama tokom protesta održanog 8. jula 2020.

Centar je takođe podneo inicijativu Zaštitniku građana za pokretanje postupka kontrole rada MUP-a, a Stefanu Miletiću obezbedio pregled lekara specijaliste sudske medicine čiji izveštaj će biti dostavljen Tužilaštvu i Zaštitniku građana.

Stefan Miletić samo je jedna od žrtava policijske brutalnosti koja se u poslednjih nekoliko dana javila Beogradskom centru za ljudska prava radi pružanja pravne pomoći, navode iz Centra.

"Bili smo kod hotela Moskve, hteli smo da krenemo ka Skupštini, ali nam kordon to nije dozvolio, mi smo čekali da li će da se skloni, sam sam u jednom trenutku krenuo, drugovi su ostali iza, navodi Miletić. "U tom trenutku sam video samo da se policijski kordon, koji znam da je Žandarmerija, po uniformi, da su se zatrčali. Mislio sam da mogu lako da se okrenem, zarotirao sam se na desno, i video da iza mene nema nikog, da je sve prazno... U tom trenutku sam video dva policajca od kojih me je jedan odmah udario pendrekom u glavu i tu sam pao", naveo je Miletić.

On dodaje da je posle svih udaraca čuo jake sirene i da od stresa i ošamućenosti nije znao šta se događa. "Samo znam da su me policajci podigli i nosili - u tom trenutku ne znam, ali na snimku sad vidim da su me stavili na trotoar i vikali "lezi tu"," ispričao je i naveo da je nastavio da leži.

Naveo je da mu je prišla jedna osoba, muškarac, da su komunicirali, ali da se ne seća o čemu su pričali. "Ne znam ko je zvao hitnu pomoć, dali su mi jednu ili dve injekcije i neki lek su mi stavili pod jezik," dodao je.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs