SZO: Hitno potrebna dodatna istraživanja o prenosu koronavirusa vazduhom

Img Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je nove smernice o koronavirusu koje priznaju neke izveštaje o prenosu virusa aerosolom, ali nije za sada želela da da konačnu potvrdu da se virus prenosi vazduhom.

U najnovijim smernicama o prenosu virusa, SZO priznaje nova saznanja da u zatvorenim prostorima postoji mogućnost prenosa virusa aerosolom, kao što su, na primer, restorani ili teretane.  

Time je odgovorila na otvoreno pismo 239 međunarodnih naučnika koji su pozvali SZO i međunarodnu medicinsku zajednicu da "priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi vazduhom".  

Međutim, SZO dodaje da su "hitno potrebna dodatna istraživanja".  

SZO je rekao da se novi koronavirus koji izaziva bolest COVID-19 širi direktnim ili indirektnim kontaktom sa kontaminiranim površinama ili u bliskom kontaktu sa inficiranim osobama koje virus šire kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje, kija, govori ili peva.  

"To je korak u pravom smeru, mali ali bitan", jer postaje jasno da se pandemija brzo širi i "najbolje objašnjenje za te događaje je aerosolni prenos", rekao je Hoze Jimenez, hemičar na Univerzitetu Kolorado, jedan od potpisnika pisma objavljenog u časopisu “Clinical Infectious Diseases”.

Dr Entoni Fauči , direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je da još nema mnogo čvrstih dokaza o prenosu virusa SARS-CoV2 vazduhom, ali je istakao:

"Mislim da je razumno pretpostavljati da se to događa".  

Veruje se da se vrlo mali broj bolesti širi aerosolom, finim lebdećim česticama. Među njima su male boginje i tuberkuloza i potreban je krajnji oprez kako bi se sprečilo izlaganje tim dvema visokozaraznim bolestima.  

SZO u svojim smernicama priznaje da se prenos može dogoditi tokom specifičnih medicinskih postupaka, na primer tokom izvođenja  intubacije. Zato savetuje medicinskim radnicima da nose respiratorne maske N95 i drugu zaštitnu opremu kada izvode takav zahvat.  

Svaka promena procene Svetske zdravstvene organizacije o riziku prenosa bolesti može da utiče na  sadašnji savet o održavanju fizičkog razmaka od jednog metra.  

Vlade koje se u svojim uputstvima stanovništvu rukovode smernicama koje izdaje SZO mogle bi takođe da prilagode mere u svrhu suzbijanja pandemije.

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs