Vasilić: Nepoznato ko je doneo odluku o Telekomovim akvizicijama

Img Foto: MTS

Nepoznato je ko je doneo odluku o akvizicijama Telekoma Srbija, ko je izvršio kontrolu i nadzor nad postupkom, ko je cenio svrsishodnost akvizicija, što sve ukazuje na nezakonistosti i postojanje velike mogućnosti korupcije, ocenila je za Danas Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korpucije.

Podsećamo, Telekom je tokom 2018. i 2019. kupio desetak manjih kablovskih operatora. Najkontroverznija akvizicija Telekoma bila je kupovina Kopernikus Technology za 195 miliona evra od poljskog investicionog fonda Abris i biznismena Srđana Milovanovića, brata funkcionera SNS-a Zvezdan Milovanovića.

Nakon ovoga, Srđan Milovanović kupio je TV stanice O2 i Prva. 

Prema rečima članice Saveta koji je osnovala Vlada Srbije, Telekom tvrdi da nije u javnoj svojini i da se na njega ne primenjuje Zakon o javnoj svojini. Na taj način Telekom pokušava da izbegne primenu zakona koja reguliše kontrolu nosilaca javne svojine, smatra Vasilić.

Ona u autorskom tekstu za Danas podseća na izveštaj Državnog revizora koji je utvrdio da je Telekom za akvizicije više kompanija u 2019. izdvojio 94,5 milijardi dinara što je stopa rasta ulaganja od 48 odsto u odnosu na 2017. 

To je, kako kaže ona, novac koji je iz javne svojine prešao u privatne džepove.

Državni revizor je utvrdio da Ministarstvo privrede nije vršilo nadzor nad državnom telekomunikacionom kompanijom u vezi kontrole akvizicije jer nema nikakvu nadležnost nad radom Telekoma.

Vasilić navodi da ne postoji nikakva pisana dokumentacija o tome kako je doneta odluka da Telekom kupi više kompanija. Predsednik Nadzornog odbora je izjavio državnom revizoru da je vođena usmena komunikacija zbog osetljivosti pitanja.

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe", pre nekoliko dana u intervjuu za Blic, kazao je da akvizirani kablovci nisu uticali na smanjenje neto dobiti Telekoma Srbija, već pozitivno, jer su  uvećali broj korisnika, prihoda i EBITDA. 

Mi jesmo akvizicije kablovaca ostvarili iz kredita i to ne krijemo, kazao je on.

Prema njegovim rečima, rast prihoda ove godine biće i veći nego u 2019, a tokom 2020. ćemo kablovske operatere spojiti s Telekomom i to će doprineti boljoj optimizaciji troškova i većoj efikasnosti. Rast prihoda doneće i snažno povećanje neto dobiti, za koju predviđamo da će već 2021. biti preko 200 miliona evra.

"Neto dobit nam je manja nego ranijih godina, ali ključni razlog za to je amortizacija povezana s velikim investicijama koje se odnose na optičku i mobilnu mrežu. Ulagali smo puno i u sadržaje i kanale koje nismo imali, kao što je FOX, pa je logično da kada imate jak investicioni ciklus, on mora da se odrazi na amortizaciju. Dakle, mi nismo ulagali ove dve godine samo u kupovinu kablovskih operatera, već i u modernizaciju mreže i jačanje u ponudi sadržaja", tvrdi Lučić.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs