Istraživanje: Građani nemaju poverenja u zvanične informacije u vezi sa korona virusom

Img Foto: Pixabay.com

Građani Srbije, čak njih 65 % nemaju poverenja u zvanične informacije u vezi sa korona virusom, pokazuje istraživanje javnog mnjenja u Srbiji u periodu mart - jul 2020. godine, koje je sprovela agencija Valicon. Skoro tri četvrtine građana očekuje pogoršanje situacije u vezi sa korona virusom, a svaki drugi ispitanik strahuje od dužine trajanja epidemije.

Tokom trajanja završnice predizborne kampanje 54% građana Srbije nivo informisanosti o epidemiji korona virusa ocenjuje kao nezadovoljavajući, a 65% iskazuje nepoverenje u zvanične informacije nadležnih institucija. Zabrinutost za širenje virusa, iako od početka epidemije u trendu opadanja, raste i iznosi 79%, devet procentnih poena više u odnosu na period pre mesec dana.

Mere prevencije za kontrolu širenja zaraze kao preblage ocenjuje čak 44% građana Srbije, dok pogoršanje u narednom periodu predviđa 74%, što je ujedno najpesimističniji stav od početka epidemije.

Strah od dužine trajanja navodi svaki drugi ispitanik, a najviši je procenat onih koji strahuju za svoje najbliže – 70%, pokazuje novi, sedmi talas istraživanje o reakciji građana Srbije na epidemiju i širenje korona virusa, koju od sredine marta kontinuirano sprovodi regionalna agencije za istraživanje tržišta Valicon na nacionalno reprezentativnom uzorku po uzrastu, polu i obrazovanju.

 

"Oprečne informacije, nepoverenje u zvanične podatke i njihova nekonzistentnost kao i visok procenat nezadovoljstva građana u vezi sa informisanjem od strane medija zajedno predstavljaju razloge koji se mogu tumačiti kao uzrok visokog stepena zabrinutosti za širenje korona virusa", navodi se u istraživanju.

Istraživanje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku ispitanika iz Valicon online panela JaZnam. Valicon poseduje najveću aktivnu bazu online panelista u regionu. Rezultati su reprezentativni za opštu populaciju Republike Srbije i drugih zemalja regiona, starosti od 18 do 75 godina, po uzrastu, polu, edukaciji i regionu.

Valicon - Istraživanje javnog mnjenja u Srbiji, mart - jul 2020. godine, možete pogledati u PDF na kraju teksta.

Preuzmite PDF dokument





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs