Usvojena rezolucija o ropstvu

Img Foto: Pixabay.com

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom je pozvao Evropsku uniju da trgovinu robljem okvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti i da 2. decembar proglasi za Evropski dan obeležavanja ukidanja trgovine robljem.

Rezoluciju su podržala 493 evroposlanika, a 104 su glasala protiv. Iako nije obavezujuća, ona predstavlja pritisak na vlade članica EU da preduzmu odgovarajuće akcije protiv rasizma, prenosi Politiko.

Poslanik francuske krajnje levice Žunus Omarje izjavio je da je Evropski parlament prva međunarodna institucija koja je proklamovala da je transatlantska trgovina robljem bila zločin protiv čovečnosti.

Poslanica zelenih Alis Bah Kunke ocenila je da usvajanje rezolucije predstavlja istorijski važnu pobedu.

„Pokazali smo da snažno pozivamo na ukidanje rasizma i diskriminacije u Sjedinjenim Državama i u Evropskoj uniji i da osuđujemo nasilje policije nad novinarima koji izveštavaju sa protesta“, rekla je Bah Kunke.

U rezoluciji se navodi da su antirasni protesti koji se organizju širom sveta „podsetili na kolinijalnu prošlost Evrope i na njenu ulogu transatlantskoj trgovini robljem“





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs