Akcija „ZaČEPimo predrasude“ se nastavlja

Img Foto: twitter

"Prošlo je skoro šest i po godina od početka naše akcije „ZaČEPimo predrasude“. Danas možemo da izrazimo zadovoljstvo činjenicom da su svi navedeni ciljevi premašili sva naša početna očekivanja. Pogotovo ako se ima u vidu da naša akcija podrazumeva dobrovoljno prikupljanje i doniranje plastičnog otpada sačinjenog od određenih vrsta plastike (na bazi polipropilena i polietilena)", navodi se u saopštenju Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice.

Akcija koja je januara 2014. godine pokrenulo Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize u saradnji sa prijateljima Udruženja u sebi je sadržala više motiva: očuvanje životne sredine kroz propagiranje reciklaže i primarne selekcije plastičnog otpada, upoznavanje što većeg broja sugrađana sa radom i aktivnostima Udruženja i obezbeđivanje odeđenih finansijskih sredstava namenjenih unapređenju položaja članova Udruženja.

"U tom smislu najponosniji smo na doprinos naših sugrađana, a posebno najmlađih koji su dali najveći doprinos našoj akciji tokom svih ovih godina. Ta činjenica ima specifičnu težinu ako se zna da se i ekološka svest i empatija najlakše i trajno formira u mlađem uzrastu. Za svaku pohvalu je i saranja sa svim institucijama, ustanovama i organizacijama, ali i kompanijama i preduzetnicima iz Užica. Posebno raduje proširenje akcije na ostale opštine Zlatiborskog okruga kroz saradnju sa ustanovama, institucijama i organizacijama u tim opštinama. Vremenom smo, svojom akcijom postali i primer za druge gradove i opštine, odnosno organizacije u Srbiji i model kako se ovakva jedna akcija sprovodi u kontinuitetu", navodi se u saopštenju.


Tokom šest godina prikupljeno je više od 14 tona navedene vrste plastike, odnosno plastičnog otpada.

 Raduje potencijal ove akcije koji u budućnosti može rezultirati i njenim eventualnim proširivanjem na polje socijalnog preduzetništva, ali to zavisi i od činilaca na koje mi ne možemo da utičemo.

"Taj potencijal i pozitivan primer, već se, pored ostalih aktivnosti i akcija na tom polju, u našem Gradu ispoljio zaokruživanjem procesa primarne selekcije otpada u Užicu koje je upravo u toku. Taj proces je ključan za održivost procesa prikupljanja otpada i produžetak „životnog veka“ regionalne deponije „Duboko“. Danas izgleda neverovatno da je jedno malo lokalno udruženje osoba sa invaliditetom, na neformalan i volonterski način, iniciralo aktivnost koja zapravo u praksi predstavlja primarnu selekciju otpada. I na taj društveni doprinos danas smo neizmerno ponosni i zahvalni našim sugrađanima!"

"U svakom slučaju, s obzirom da se akcija nastavlja apelujemo i ovim putem na sugrađane, ustanove, organizacije, kompanije i preduzetnike da nastave sa doprinosom našoj akciji, a oni koji se do sada nisu uključili da se uključe, jer time na direktan način čuvaju svoju okolinu i pomažu osobama sa invaliditetom."

Plastični otpad (sve osim pet ambalaže) građani mogu i dalje donositi svakog radnog dana od 09-16 časova u prostorije Udruženja, ulica Kneza Lazara 2. Za sve dodatne informacije pozvati na 031/500-122.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs