Udruženi građanski pokreti: REM treba da zabrani Vučićeve spotove

Img Foto: Danas

Udruženi građanski pokreti (UGP) saopštili su danas da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) treba da preispita i zabrani emitovanje spotova u kojima se predsednik države i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić pojavljuje bez jasno navedene funkcije jer su takvi spotovi u suprotnosti sa zakonom, prenosi Danas.

UGS je, navodeći da to zahteva i Biro za društvena istraživanja (BIRODI), istakao da Zakon o oglašavanju zabranjuje obmanjujuće i prikriveno oglašavanje, a nalaže princip društvene odgovornosti.

„Vučić, koji je istovremeno i predsednik Srbije i predsednik SNS, spornim spotovima pomaže izbornoj listi političke stranke čiji je predsednik da ostvari što bolji izborni rezultat. Na ovaj način Vučić postaje učesnik izbora kao javnih funkcioner, odnosno predsednik Srbije, ali bez navođenja da to radi kao predsednik Republike, što je po definiciji obmanjivanje javnosti“, naglasio je UGS.

Kako je rečeno u saopštenju koalicije lokalnih nevladinih udruženja, na osnovu definicije korupcije iz Zakona o Agenciji protiv korupcije, ovakvo ponašanje se može smatrati i koruptivnim.

„Predsednik Srbije koristi svoju popularnost i moć kao resurse koje ulaže kako bi pomogao jednoj izbornoj listi na parlamentarnim izborima pa tako izabrani narodni poslanici postaju zavisni u odnosu na njega, dok istovremeno imaju ustavnu obavezu da kontrolišu ponašanje predsednika Srbije“, istakao je UGP.

Udruženi građanski pokreti su Građanski preokret, Pravo na pravo, Jasno i glasno, Samo lokalno i Lokalna alternativa.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs