MAT: Privredni rast Srbije u prvih pet meseci 4,3 odsto, inflacija veća nego u EU

Img Foto: Pixabay / ilustracija

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji za prvih pet meseci 2024. godine je 4,3 odsto u odnosu na rast u istom periodu prošle godine, ali je međugodišnja inflacija u maju bila 4,5 odsto u Srbiji, a 2,7 odsto u EU, navedeno je u najnovijem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), objavljeno je danas.

„Tokom aprila i maja je zadržana relativno snažna privredna dinamika, uprkos malom broju radnih dana zbog praznika, pa ne iznenađuje međugodišnji pad industrijske proizvodnje od 1,1 odsto, pad robnog izvoza od 3,3 odsto i smanjenje ukupne spoljnotrgovinske razmene“, navedeno je u MAT.

Dodaje se da, kada se isključi taj sezonski faktor, da se industrija „i dalje dobro drži, a i ostali proizvodni sektori, osim energetike, beleže međugodišnji realni rast dodate vrednosti“.

„Za prvih pet meseci fiskalni rezultat bio je za 26,7 milijardi dinara bolji nego u istom periodu prethodne godine. Zabeležen je i zamašan međugodišnji rast zarada i rast prometa u trgovini na malo“, navedeno je u tom časopisu.

Inflacija vraćena u granice cilja, ali i dalje veća nego u EU

U maju je međugodišnja inflacija, shodno ranijim očekivanjima, usporila na 4,5 odsto, te je rast vraćen u granice cilja Narodne banke Srbije od tri odsto, pus-minus 1,5 odsto.

NBS je, kako je navedeno, uzimajući u obzir dalje smanjivanje inflatornih pritisaka, započela relaksaciju monetarnih uslova, referentna kamatna stopa je smanjena za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 odsto, smanjena je i stopa na depozitne olakšice, na pet odsto i kreditne olakšice, na 7,5 odsto.

Inflacija je u maju 2024. smanjena i na mesečnom i na međugodišnjem nivou. U aprilu i maju 2024. registrovana je mesečna inflacija od 0,7 odsto i 0,4 odsto, a međugodišnja inflacija od pet odsto i 4,5 odsto.

Srbija je u maju 2024. imala veću međugodišnju inflaciju od proseka EU, a manju međugodišnju inflaciju od dve članice Unije.

U maju 2024. međugodišnja inflacija je bila 4,5 odsto u Srbiji, a 2,7 odsto u EU.

Uz to je u maju 2024. međugodišnja inflacija bila manja u Srbiji nego u Belgiji i Rumuniji, gde je iznosila 4,9 odsto i 5,8 odsto.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs