Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je sajt ratusrbiji.rs

Img Foto: Danas

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je sajt ratusrbiji.rs – platformu koja na jednom mestu pruža sve važne i relevantne informacije o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na teritoriji Srbije u periodu od 1991. do 2001. godine.

„U periodu opšte glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u Srbiji kao i zbog neznanja o zločinima na teritoriji Srbije, sajt ratusrbiji.rs predstavlja pokušaj da se – na što jednostavniji i obuhvatniji način – razbije mit o tome da se u Srbiji nije dešavao rat, kao i da država Srbija nije učestovala u ratnom raspadu druge Jugoslavije. Jer – jeste se desilo“, poručuju iz Inicijative.

Osnovni deo sajta pod nazivom baza znanja, kako se navodi, sastoji se od tekstova/analiza o tajnim masovnim grobnicama, logorima, prisilnim mobilizacijama, paravojnim jedinicama i teroru i proterivanju manjina, kao i pobuni na jugu Srbije i antiratnom pokretu u Srbiji.

„Baza znanja sajta sadrži analize koje se oslanjaju na sudski utvrđene činjenice, podatke organizacija koje su dokumentovale ljudske gubitke u Srbiji, medijske članke kao i zvanične podatke domaćih i međunarodnih institucija“, stoji u saopštenju.

Važan segment sajta ratusrbiji.rs je i interaktivna mapa Srbije sačinjena od 91 mesta zločina, progona, zatočenja, nestanaka, lokacija tajnih masovnih grobnica, kampova paravojnih jedinica, ali i mesta otpora ratu i nasilju u Srbiji.

„Mapa daje uvid u rasprostranjenost i sistematsko činjenje zločina na teritoriji Srbije. Kako svedočenja porodica žrtava, svedoka i preživelih nemaju svoje mesto u javnom prostoru, a umesto njih ratni zločinci negiraju počinjene zločine, poseban segment sajta ratusrbiji.rs pod nazivom glas žrtava predstavlja niz iskaza svedoka, preživelih i porodica žrtava ratnih zločina na teritoriji Srbije“, istakli su iz Inicijative.

Opširnije pročitajte OVDE.Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs