FERKA poziva građane da podnesu prigovore na izborne liste sa imenom predsednika države: Vučiću, briši ime sa listića!

Img Foto: Građanske inicijative

Budući da su izbori za jedinice lokalne samouprave raspisani danas, Građanske inicijative traže od predsednika države Aleksandra Vučića da ne da saglasnost da njegovo ime bude u nazivima izbornih lista, jer on nije kandidat. Ukoliko on, ipak, nastavi sa dosadašnjom praksom, pozivamo građane da podnesu prigovore na svaku izbornu listu u svakoj opštini i gradu koja nosi Vučićevo ime.

Podsećamo da su Građanske inicijative pokrenule Kampanju za fer izbore - FERKA, tražeći da se predsednik države uzdrži od učešća u kampanji za izbore na kojima nije kandidat. Ovo se odnosi kako na njegovo učešće u funkcionerskoj kampanji, tako i na korišćenje njegovog imena u nazivima izbornih lista. Ovakva praksa jeste kršenje Ustava Srbije i fer izbornog procesa, kao i obmanjivanje birača budući da se pravi kandidati kriju iza imena predsednika države.

Ukoliko se predsednik države ponovo ogluši o ovaj zahtev, pozivamo građane da u svakoj opštini i gradu podnesu prigovor na izbornu listu koja nosi ime Aleksandra Vučića. Rok za podnošenje prigovora lokalnim izbornim komisijama iznosi 48 sati od momenta proglašenja izborne liste. Kako bismo ovaj proces olakšali građanima, pripremamo obrasce prigovora sa obrazloženjem za svaku opštinu/grad, i građani ih mogu preuzeti i potpisane predati izbornim komisijama. Ove obrasce ćemo objavljivati na veb-sajtu www.ferka.rs po redosledu proglašenja spornih lista - kako se u kom gradu proglasi lista sa Vučićevim imenom, tako će prigovor biti dostupan za preuzimanje.

Pored obrazaca prigovora, na Ferka.rs biće dostupno uputstvo za njihovo podnošenje, kao i adrese gradskih i opštinskih izbornih komisija.

Kada izostane odgovornost kod nosilaca najviših državnih funkcija, preostaje nam da raspoloživim mehanizmima i pritiskom tu odgovornost zahtevamo. Zato pozivamo građane da se pridruže zajedničkoj borbi za poštene izbore. Jedan od prvih koraka jeste podnošenje prigovora na ono što u startu onemogućava fer izbore, uz poruku: Vučiću, briši ime sa listića!

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs