FERKA: Potpišite prigovore na izborne liste na kojima se nalazi Vučić

Img Foto: printscreen ferka

Kampanja FERKA je pokrenuta sa ciljem da se zahteva da se predsednik Republike Srbije suzdrži od učešća u izbornoj kampanji na izborima na kojima nije kandidat, što je u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije. Da bi uspeli da se u Srbiji poštuje Ustav FERKA poziva građane da šalju prigovore gradskim i opštinskim izbornim komisijama na imena lista u kojima se pojavljuje ime predsednika.

Događaji na domaćoj političkoj sceni se zahuktavaju tolikom brzinom da je građanima sve veći izazov da isprate sve promene. Pored beogradskih izbora, za 2. jun se raspisuju i lokalni izbori u onim jedinicama lokalne samouprave gde nisu bili održani prošlog decembra.

-Kako bismo olakšali građanima da aktivno učestvuju u nadzoru izbornog procesa, kampanja FERKA priprema i omogućava preuzimanje obrasca za prigovor za sve opštine i gradove u kojima se održavaju izbori, navodi se u saopštenju. 

Obrazac možete koristiti da podnesete prigovor na izborne liste koje uključuju ime predsednika. 

Važno je napomenuti da je rok za podnošenje prigovora 48 sati od momenta kada su izborne liste zvanično proglašene. U trenutku proglašenja svake izborne liste, na ovoj stranici će biti objavljen popunjen obrazac i rok za prigovor (tačno vreme).

​FERKA navodi da se zahtev za povlačenjem imena predsednika sa izbornih lista zasniva na osnovnim principima demokratije i fer izbornih uslova, a u skladu je sa preporukama međunarodnih posmatračkih misija koje ističu važnost jasnog razdvajanja političkih aktivnosti od funkcija.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs