BIRODI i Građanski preokret: Neophodno doneti antibot zakon

Img Foto: Pixabay

Nevladine organizacije Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozdravile su danas odluku američkog Stejt departmenta da u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji istakne problem botovanja, kao sredstva urušavanja demokratske javnosti, saopštio je Građanski preokret.

„Fabrika botova, koja je otkrivena u julu prošle godine, predstavlja formu udruženog delovanja organizatora – Srpske napredne stranke (SNS) i osoba koje su realizatori botovanja, među kojima ima javnih funkcionera i javnih službenika. Fabrika botova krši i obesmišlja pravo građana na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje“, smatraju te organizacije.

One dodaju da je, kako bi se uspostavila sistemska i sistematična borba protiv botovanja čiji je cilj urušavanje javnosti kao osnove demokratskog društva, neophodno doneti antibot zakon i suzbiti dalje širenje organizovanih laži, kleveta i pretnji na internetu, zloupotrebom javnog sektora i državnih resursa.

Zbog toga BIRODI i Građanski preokret pozivaju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da postupi po njihovoj inicijativi u slučaju Srpske napredne stranke, kao i Agenciju za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, Državnu revizorsku instituciju i budžetsku inspekciju da započnu bez daljeg odlaganja istrage u okviru svojih nadležnosti protiv svih organizatora fabrika botova.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs