Novi izveštaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju: rizici po žensko zdravlje mogu da se spreče

Img Foto: Pixabay

Objavljen je novi godišnji izveštaj Specijalnog programa Ujedinjenih nacija za istraživanje, razvoj i istraživačku obuku u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Godišnji izveštaj za 2023. ističe ključna dostignuća programa u protekloj godini i ukazuje na velika tekuća istraživanja koja će biti završena u narednih nekoliko godina, navodi Svetska zdravstvena organizacija.

Izveštaj pokazuje procene prevalencije neplodnosti u poslednjih više od jedne decenije, po kojima se procenjuje da je svaka šesta osoba, odnosno oko 17,5 odsto globalnog stanovništva pogođena neplodnošću u nekom trenutku svog života. Naknadna analiza standarda lečenja i troškova pokazala je da oni mogu iznositi više od jednogodišnje zarade u mnogim zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima. Izveštaj navodi da su u većini zemalja usluge za lečenje neplodnosti neadekvatne i da su finansijski troškovi za lečenje neplodnosti pojedinki i parova bili veoma visoki.

Izveštaj takođe pokazuje da svaka dva minuta umre po jedna žena od uzroka koji su povezani sa trudnoćom: postoporođajno krvarenje, sepsa, preeklampsija. Kako se navodi u Izveštaju, trudnoću i porođaj nikako ne treba smatrati medicinskim problemom, ali treba imati u vidu da ipak 800 trudnica i dalje umire svakog dana. Devedeset pet odsto ovih smrtnih ishoda se javljaju u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, u koje spada i Srbija. Većina njih se mogu sprečiti uz adekvatni i blagovremeni tretman.

Prema podacima iz ovog Izveštaja, bezbedni abortusi spašavaju živote. Nasuprot tome, navodi se, zabrane pristupa kvalitetnoj nezi i pristupu abortusu dovode u opasnost živote žena i devojčica i a krše njihova ljudska prava, kao što su pravo na privatnost, dostojanstvo i telesnu autonomiju.

Čak i ako abortus nije zabranjen, nedostatak podrške i ograničavanje pristupa bezbednoj medicinskoj nezi kada je u pitanju abortus takođe predstavljaju rizik za žene i devojčice koje žele da prekinu trudnoću, navodi se u Izveštaju.

„Abortus je uobičajena zdravstvena intervencija i bezbedan je kada se sprovodi prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije na način koji odgovara starpsti trudnoće i od strane medicinskog osoblja“, navodi se u Izveštaju. Međutim, procenjuje se da je oko 45 odsto svih abortusa nebezbedno, a 97 odsto od tih nebezbednih abortusa se dešavaju u zemljama u razvoju u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Kriminalizacija abortusa i nedostatak pristupa medicinskim uslugama, bilo da su kriminalizovane ili ne, uskraćuje ženama pravo na izbor i povećava broj nebezbednih abortusa, navodi se u Izveštaju.

U izveštaju se navodi i da vakcine koje mogu da spreče HPV infekcije imaju važnu ulogu u prevenciji i eliminaciji raka grlića materice. Rak grlića materice može prestati da bude problem javnog zdravlja ako se 90 odsto devojčica u potpunosti vakciniše vakcinom protiv HPV virusa do 15. godine života, 70 odsto žena uradi skrining sa 35. godina starosti pa ponovo sa 45. godina i ako 90 odsto žena koje imaju dijagnostikovanu bolest grlića materice (pre-kancer ili invazivni kancer) idu na lečenje.

U izveštaju je moguće pronaći i podatke da se dnevno dogodi više od milion seksualno prenosivih infekcija, ali i da preko 500 miliona žena i devojaka nema pristup menstrualnim proizvodima.

Pored ovih podataka, izveštaj nudi i druge informacije o reproduktivnom i seksualnom zdravlju žena i devojčica širom sveta, razvoju i unapređenju znanja medicinskog osoblja u ovoj oblasti.

Izvor: Mašina





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs