CRTA na kolegijumu: Drastično smanjenje broja birača na 6 odsto biračkih mesta u Srbiji

Img Foto: Pixabay

"Ključni problemi kao što su pritisci na birače, izrazita neravnopravnost u medijima, kompromitovanost biračkog spiska i brisanje granice između države i partije nisu, nažalost, na dnevnom redu ovog sastanka", rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov na sastanku koji je na poziv Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine, održan danas u parlamentu na temu preporuka ODIHR-a i predloga izmena izbornih zakona.

Kako se navodi u saopštenju CRTA, Nedeljkov je upozorio „na blago rečeno, zabrinjavajuće aktuelno stanje biračkog spiska“.

„U poslednja tri i po meseca broj upisanih birača na nivou Srbije smanjen je za čak 41.110 birača. Prosečno 400 birača dnevno. Poređenja radi, u 20 meseci između izbora 2022. i 2023. godine brisan je 31 birač u proseku dnevno. Dodatno zabrinjava činjenica da je to drastično smanjenje broja birača evidentirano na svega šest procenata biračkih mesta u Srbiji dok se drugde ne beleže nikakve promene. Crta je pripremila i priložila komentare na predložene izmene zakona, ali i iznela stav da se razgovorima o zakonskim promenama može pristupiti tek kad se ispune tri jasna preduslova za vraćanje integriteta izbornog procesa – odgovornost za kršenje zakona u izbornom procesu, revizija biračkog spiska i podizanje profesionalnih standarda u radu javnih medijskih servisa, s obzirom na dramatičan deficit političkog pluralizma i objektivnih informacija u medijima“, navodi CRTA.

Razmatranje drugih koraka bez ispunjavanja tih preduslova neće suštinski ništa promeniti, rekao je Nedeljkov.

„Bez utvrđivanja odgovornosti za krivična dela povezana s izborima, kultura nekažnjivosti se učvršćuje i normalizuje“, dodao je.

Predstavnici Crte naveli su dug niz primera nekažnjivosti i podrivanja vladavine prava: falsifikovanja potpisa podrške birača od 2016. pa do poslednjih izbora, lažiranje datuma Službenog lista grada Beograda s konačnim rezultatima gradskih izbora, nedozvoljene intervencije u biračkom spisku, kupovine glasove…

„U vezi s decembarskim izborima nije zabeležen nijedan slučaj hitnog postupanja tužilaštva uprkos javno dostupnim informacijama i dokazima o krivičnim delima – poput nezakonito dodeljenih prebivališta u Beogradu ljudima koje ne ispunjavaju potrebne uslove za to, a sve u sklopu organizovanih migracija birača. Stav Crte je da jeste važno razgovarati, ali da je važnije o čemu se razgovara i da birajući lakše teme, nećemo rešiti najteže probleme“, zaključuje se u saopštenju posle sastanka u Skupštini Srbije.

Pogledajte i komentare na predloge zakona i ostale ODIHR preporuke koje je dostavila CRTA: 

CRTA_Doprinos-implementaciji-ODIHR-preporuka

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs