MUP savetuje građane kako da se ponašaju u slučaju požara

Img Foto: Cemaforum.rs

Od početka aprila zabeleženo je 62 požara i eksplozija širom Srbije, navode u MUP-u, zbog čega su objavili postupke koje bi građani trebalo da preduzmu ako primete požar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da je u prvih deset dana aprila zabeleženo najmanje 62 požara i eksplozija na stambenim zgradama širom Srbije zbog čega su građanima predstavili savete kojih bi trebalo da se pridržavaju u slučaju požara u stanu ili kući.

 Ukoliko građani primete požar, navode u MUP-u, prvi postupak je da o tome obaveste nadležne pozivom na 193 i saopšte osnovne informacije o lokaciji požara – adresi, spratu i broju stana. 

"Ukoliko je požar zahvatio samo jednu prostoriju vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isključite električnu energiju", navodi se u instrukcijama MUP-a. 

Takođe je važno da se odmah pozovu vatrogasci i evakuišu ukućani, a ako je požar manjeg obima, da se pokuša i gašenje. Ipak, ukoliko je požar većeg obima, neophodno je da svi napuste stan, zatvarajući sva vrata za sobom. 

"Nikada ne koristite vodu da biste ugasili požar na elektro instalacijama i aparatima, zato što ste u tom slučaju izloženi strujnom udaru, ili onaj koji je izazvan benzinom ili uljem – jer ćete tako izazvati njegovo širenje. Koristite aparate za početno gašenje požara tipa 'S'. ", objašnjavaju u MUP-u.

Navode i da građani nikada ne bi trebalo da koriste lift u slučaju popžara u zgradi ili kući zato što se tada oslobađa gust dim koji sadrži mnoga otrovna isparenja koja brzo mogu da ispune okno i kabinu lifta. 

"Time ste u opasnosti od smrti od gušenja", zaključuje se u saopštenju MUP-a. 

Podsetimo, u Srbiji je tokom 2023. godine prijavljeno 12 odsto manje požara u odnosu na 2022, saopštio je Sektor za vanredne situacije MUP-a, a kao najčešći uzrok ističe se ljudska nepažnja. 

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs