N1: Od čega zavisi da li će Srbija dobiti novac iz EU Fonda za rast

Img Foto: Pixabay

Još je neizvesno da li će Srbija dobiti pristup milijardama evra iz Fonda za rast Zapadnog Balkana. Kako N1 saznaje u Briselu, Evropska komisija spremna je da odobri Beogradu pristup tim sredstvima, ali tome se protivi grupa zemalja predvođenih Nemačkom, baltičkim državama i Poljskom. Te zemlje traže da predsednik Aleksandar Vučić odmah uskladi spoljnu politiku zemlje sa pozicijama EU, tačnije da uvede sankcije Rusiji, pre nego što Srbiji bude odobrena upotreba novca iz Fonda za rast. 

U zgradi Berlejmon – nemaju ništa protiv. Kako saznajemo u diplomatskim krugovima u evropskoj prestonici, čak je sve spremno za posetu Srbiji predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u maju, tokom koje bi bilo svečano objavljeno da će deo novca od ukupno šest milijardi evra za Zapadni Balkan biti dostupan Srbiji. Postoji, međutim, ono „ali“. Pojedine države članice imaju dodatne uslove, saznaje N1.

Novinar iz Rima i urednik spoljne politike u Nedeljniku Željko Pantelić, takođe, iznosi saznanja da će usaglašavanje sa spoljnom politikom EU biti uslov.

„Novina je i da će o povlačenju novca iz Fonda za rast odlučivati Savet ministara i to dvotrećinskom većinom, a ne Evropska komisija što će dodatno pojačati pritisak na Srbiju što će biti dodatni stimulans za Srbiju da usaglasi svoju spoljnu politiku sa Briselom jer će o novcu odlučivati direktno zemlje članice“, kaže Pantelić.

Fond za rast Zapadnog Balkana podrazumeva dve milijarde evra u bespovratnom novcu i četiri milijarde vrlo povoljnih kredita u periodu od tri godine. Međutim, kako za N1 kaže urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija, pitanje je koliko politički uslovljena sredstva mogu da budu privlačna zvaničnom Beogradu.

„Da se ne lažemo. Ta sredstva su dosta manja, odnosno mala da bi lidere na Zapadnom Balkanu naterala na reforme. Lakše mogu da dobiju skuplji novac od Kineza i od Arapa“, kaže Todorović Štiplija.

Željko Pantelić, pak, naglašava političku važnost učestvovanja u planu za rast koji nudi EU.

„Naši izvori kažu da bi Evropski fond za Zapadni Balkan mogao zaista da bude veoma važno, bitno i presudno sredstvo za povratak Srbije na evropski kolosek“, rekao je Pantelić.

U svojevrsnoj trci sa vremenom, Evropski parlament ima još jednu sednicu pred raspuštanje i evropske izbore u junu. Ukoliko, svi prateći dokumenti Plana za rast ne budu tada usvojeni, ceo paket će sačekati jesen.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs