Šta se događa sa gradnjom staklenog vidikovca?

Img Foto: printsceen N1

Šta se dešava sa gradnjom vidikovca na Kablaru? „Čuvari Kablara“ kažu da dva meseca nema radova. Ali, ni radnika. Jer, kako su ispričali za N1, građevinska firma iz Turske je navodno povukla radnike zato što nije bezbedno raditi na vrhu ove planine. Aktivisti su snimili i pukotinu na steni, ispod samog vidikovca.

Kablar je mesecima branjen. Na kraju je bedem sastavljen od ekoloških aktivista popustio. Jer je gradsko rukovodstvo u Čačku, potpomognuto bivšom premijerkom, na Kablar stiglo sa policijskim kordonom.

Aktivisti su se povukli, a mašine su se popele na ovu planinu. Tako su radovi na gradnji staklenog vidikovca započeli.

Ali, radnika na Kablaru nema. Mašine su utihnule, a iznad Kablara se ponovo čuje sivi soko.

„Niko nije hteo da radi zbog bezbednosti. Na kraju su došli i turski radnici koji su poznati po tome da mogu mnogo da istrpe. I oni su otišli pre dva meseca. Uplašili su se za svoju bezbednost, jer stena može svakog trenutka da se odlomi“, kaže za N1 Miloš Kuvekalović iz Čuvara Kablara.

Još jedan detalj koji su „Čuvari Kablara“ snimili jeste pukotina na steni ispod samog vidikovca.

„To je baš ogromna pukotina. Po rečima stručnjaka nju ništa ne može da zaustavi. Samo je pitanje dana kada će pasti. A kada se tolika stena odlomi, jedino će Morava moći da je zaustavi“, objašnjava Kuvekalović.

Dodaje da „sad nismo ni sigurni da će doći do tog vidikovca“.

„Ostaje nam neko poluzavršeno izdanje koje nikome neće služiti“, kaže David Šujdović iz Zelenog talasa Čačak.

Nema odgovora na pitanje gde su radnici. Prеma rеčima upravnika ovog gradilišta, pre tri nedelje je najavljena gradnja drvеnе konstrukcijе, koja se ranije nije pominjala. Ali, osim nešto betona na vrhu, nikakvu konstrukciju nismo videli.

Kako su ranije objavili mediji bliski vlasti, navodno su mеštani nеkoliko kablarskih sеla najavili tzv. mobu, tokom kojе ćе na cеlom prostoru kablarskih sеla sprovеsti akciju uklanjanja niskog rastinja, sеču osušеnih stabala i prikupljanjе komunalnog otpada.

Ali, ovi ostaci na stotinak metara od vrha Kablara, najbolje ilustruju da je takva najava ostalo samo kao zamisao.

Izvor: N1

Video: FB stranica Čuvari Kablara



 


Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs