Nikad kraja saborima i srbovanju

Img Foto: Cemaforum.rs/Ozon press

Što je veća kriza u državi to je sve više kojekakvih saborovanja i muziciranja, pa tako je i javna ustanova TOČ (Turistička organizacija Čačka) na svojoj zvaničnoj Facebook stranici najavila održavanje nove manifestacije u Čačku.

U pitanju je Sabor srpske harmonike.

Valjda nam je u gradu sve potaman, sve ulice su asfaltirane, sva sela imaju uredno snabdevanje električnom energijom i zdravom pijaćom vodom, vazduh u gradu nam je čist da čistiji ne može biti, uostalom kao i voda u Moravi na Gradskoj plaži.

Ona nova Bolnica čiju izgradnju je aktuelna čačanska vlast najavila još pre par godina, evo već stavljena pod krov, narodna kuhinja ukinuta jer u Čačku nema socijalno ugroženih pojedinaca i porodica, a stakleni vidikovac na Kablaru zabeležio već milionitog posetioca.

Sve nam je, kao što rekosmo potaman, pa se pametni ljudi iz TOČ-a dosetili da je Čačak grad harmonike i harmonikaša i da, grešna nam duša, do sada nismo imali ništa posvećeno toj ljubavi Čačana prema harmonici.

TOČ je inače, za one koji su slabije informisani, javnu ustanova koju je osnovala Skupština opštine Čačak, 26. decembra 1997. godine. Osnovne delatnosti organizacije su unapređenje i promocija turizma Čačka, podsticanje izgradnje turističke infrastrukture, organizovanje turističkih manifestacija i događaja koji su neposredno vezani za turizam.

Valjda su u TOČ-u ocenili da ostale javne ustanove u Čačku koje se bave organizacijom muzičkih manifestacija nisu dorasle tom zadatku ili nemaju ideju šta bi radile, pa su odlučili da u duhu svog osnivačkog akta organizuju manifestaciju Sabor harmonike, jer je takva manifestacija nesumnjivo vezana za turizam.

Da im se ne bi pripisao nedostatak patriotizma odlučeno je da to ne bude običan sabor harmonikaša, nego Sabor „srpske“ harmonike.

Šta bi to značilo „Srpska harmonika“ u najavi TOČ-a nije definisano, pa se potencijalnim učesnicima preporučuje da svoj instrument pre prijave na takmičenje svakako osveštaju i o tome pribave potvrdu SPC. Ili da im makar neka od „patriotskih“ organizacija tipa SNS, Zavetnici, Naši … izdaju potvrdu da je njihova harmonika zaista „srpska“ harmonika.

TOČ

– U Čačku se prvi put ove godine organizuje Sabor srpske harmonike – manifestacija takmičarskog karaktera, na kojoj će se mladi harmonikaši nadmetati za titulu najboljeg u oblasti narodne muzike. Takmičenje će se održati u tri etape: kvalifikacije, finale i super finale – objavljeno je na FB stranici TOČ-a.

To mu dođe nešto kao Super Bowl u američkom fudbalu ili nešto nalik Ligi šampiona u evropskom fudbalu. Čuj finale, pa super finale.

A tek kvalifikacije, e to je već priča za sebe.

– Kvalifikacije za Sabor održaće se u: Novom Sadu 11. maja, Mrčajevcima 25. maja i Beogradu 8. juna – najavljuju iz TOČ-a.

Pazi sad tu konkurenciju: Novi Sad, Beograd i – Mrčajevci.

– Svi takmičari za kvalifikacije moraju da spreme kolo i pesmu po izboru. Prijave su otvorene do 5. maja 2024. godine, a finale će se održati u Čačku 29. i 30. juna – saopšteno je iz TOČ-a.

Scenario manifestacije vrlo je inovativan i samo zluradi mogu da primete da je u stvari kopija Sabora frulaša u Prislonici.

Saborovanju i srbovanju nikad kraja, a i kako bi drugačije bilo kad je na čelu Turističke organizacije folkloraš. U sveopštoj krizi i socijalnoj bedi nema većeg opijuma za osiromašene građane od saborovanja (zabave) i srbovanja (nacionalnog bildovanja).

Jedino.

Jedino, šta?

Jedino, što će sav trošak ovog novog saborovanja i srbovanja opet platiti osiromašeni građani.

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs