Finansijski izveštaj Rio Tinta otvorio nove sumnje: Na šta se troši toliki novac ako je projekat obustavljen

Img Foto: Cemaforum.rs

Kako je moguće da kompanija Rio Tinto od trenutka kada je projekat Jadar obustavljen, troši više novca nego pre toga? To pitanje postavljaju aktivisti pokreta "Marš sa Drine" koji su analizirali finansijske izveštaje ćerke firme Rio Sava. Da li je na taj projekat zaista stavljena tačka ili će dalju sudbinu kopanja litijuma odrediti nova Vlada?

Oni koji su Rio Tintu poručivali da izmaršira iz Srbije, verovali su da je u januaru 2022. ta kompanija dobila i zvaničnu šut kartu od Vlade Srbije.

„Ovim je što se tiče projekat Jadar i Rio Tinta sve završeno! Gotovo je!“, rekla je u januaru 2022. godine tadašnja premijerka Ana Brnabić.

Da li je? Češljajući javno dostupna dokumente o finansijskom poslovanju Rio Save, srpske ćerke Rio Tinta, advokati aktivista iz pokreta „Marš sa Drine“ došli su, kažu, do podatka da je kompanija od osnivanja do danas, potrošila pola milijarde evra, od čega, veći deo tek pošto je projekat stopiran.

„Dakle, u periodu kada kompanija nema projekat u Srbiji, kada su izgubljene sve dozvole, kada vodi devet upravno sudskih sporova pred Upravnim sudom Srbije, ona troši oko 300 miliona evra na nematerijalne usluge“, kaže advokat Sreten Đorđević.

Odnosno na konsultantske usluge, pretpostavljaju advokati, naučnih ustanova, fakulteta, stručnjaka. Ali zašto, ako je sve zaustavljeno?

„Pare o kojima mi pričamo su pare Rio Save, ljudi to je ‘kao’ srpska kompanija koja troši 260.000 evra na kosultacije. Hajde, koja druga srpska firma to radi?“, pita Bojana Novaković, aktivistkinja pokreta „Marš sa Drine“.

Pitaju još i zašto ta firma daje šest milijardi dinara za studiju izvodljivosti, očito neku novu, jer jednu su već dostavili 2021.

Odgovara Rio Tinto da se na izradi studije radi jer je to prethodno preuzeta obaveza i u vezi je sa završetkom internih studija i nisu u suprotnosti sa odlukom Vlade da stavi van snage prostorni plan za projekat „Jadar“.

„Insinuacije i proizvoljna pogrešna tumačenja delova uobičajenog finansijskog izveštaja kompanije Rio Sava predstavljaju jasan pokušaj manipulacije javno dostupnim podacima u cilju kreiranja negativne slike o kompaniji u javnosti. Ovo su standardni izveštaji koje objavljuju sve kompanije, u skladu sa zakonskim propisima“, navodi Rio Tinto.

Ne veruju ekološki aktivisti ni kopačima litijuma, a ni Vladi Srbije.

„Verovatno ni jedni ni drugi ne govore istinu, i očigledno je da se projekat zahuktao do neslućenih razmera”, kaže Sreten Đorđević.

„Što se tiče projekta, ništa se nije promenilo od onog dana kada je stavljena tačka na taj projekat“, poručuje ministarka rudarstva Dubravka Đedović Handanović.

Ipak, stiče se utisak da bi tačka mogla da postane zarez, jer baterije će biti jedna od tema našeg predsednika s francuskim u Parizu.

„Očekujem od sledeće Vlade da konačno ima hrabrosti da se izjasni o onome što je budućnost Srbije“, poručio je novoj Vladi predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs