JP „Gradac“: Mi smo pametni, a pojedinci pametuju

Img Foto: Cemaforum.rs/arhiva

Rukovodstvo JP „Gradac“ Čačak objavilo ju svoje reagovanje na, kako su istakli, netačne, nepotpune i neproverene medijske tekstove o rekonstrukciji dela trotoara u Bulevaru Vuka Karadžića i tzv. „odbrani drveća od betoniranja“.

Nema sumnje da se to reagovanje odnosi na naš jučerašnji tekst „Ekolozi odbranili drveće od betoniranja“ u kome smo objavili vest da su izvođači radova prilikom asfaltiranja dela trotoara u Bulevaru Vuka Karadžića, asfaltom zarobili nekoliko stabala drvoreda, a da je nakon najave aktivista ekološkog udruženja „Čuvari Kablara“ da će samoinicijativno osloboditi stabla od te asfaltne stege, obećano da će izvođači radova juče, najkasnije do 17:00 časova ispraviti grešku koju su napravili.

– Koncept poslovanja JP „Gradac“ Čačak jeste da svakodnevno uvažavamo sugestije, komentare i kritike naših sugradjana. Aktivni smo u svetu društvenih mreža baš iz tog razloga, da bismo imali kontinuiranu komunikaciju sa našim sugradjanima. Na našem internet sajtu u centru pažnje je link za prijavu problema gradjana. Brojne probleme u našem gradu smo rešili baš zahvaljujući inicijativi gradjana i na tome smo neizmerno zahvalni. Iz dana u dan, ta dvosmerna komunikacija je sve bolja i na to smo veoma ponosni. Iz tog razloga smo prinudjeni da po ovom pitanju reagujemo – navodi se u „reagovanju“ na sajtu JP „Gradac“.

U tom „reagovanju“ ne navodi se nijedan primer koji dokazuje rešavanje bar jednog problema na koji su građani ukazali. Naprotiv, ovo javno preduzeće primer je nepoštovanja građana, pa čak i stručnjaka iz oblasti arhitekture, građevinarstva, ekologije i zaštite životne sredine. Ujedno je i primer samovolje koju sprovodi lokalna vlast.

Evo konkretnih primera koji dokazuju ovu našu tezu. Iako su uredno pozivani na više javnih skupova koje su organizovala ekološka udruženja građana na temu primedbi koje građani, ali i struka, imaju povodom gradnje staklenog vidikovca na Kablaru, predstavnici ovog javnog preduzeća nikada se nisu odazvali niti došli da građanima tj. zainteresovanoj javnosti iznesu svoje „stručne“ stavove.

Primer br.2: U izjavi direktora JP „Gradac“ povodom zahteva meštana Makedonske ulice, među kojima su i invalidna lica, da se konačno reši višegodišnji problem slobodnog kretanja meštana čije kuće su od ulice odvojene kanalom kojim teče Loznička reka, najavljeno je hitno rešavanje tog problema u julu prošle godine i pogađate – ništa nije rešeno.

Toliko o saradljivosti JP Gradac sa građanima i o ažurnosti u rešavanju komunalnih problema koje građani prijavljuju.

– Svima je odavno jasno da u našem gradu postoji nekoliko pojedinaca koji se u sve razumeju, koji su protivnici svega što se u našem gradu svakodnevno radi i gradi, a koji nikada ništa u svom životu nisu uradili, da ne kažemo da nisu ni drvo zasadili. Neretko, ti pojedinci su vršili i oštećenja javne imovine, smatrajući da je to legitiman način da iskažu svoj stav – navodi se u klasičnom naprednjačkom svađalačkom stilu u reagovanju JP Gradac na sajtu tog preduzeća.

Slika i prilika „stručnosti“ investitora (JP GRadac) i izvođača radova

– Rekonstrukciju dela trotoara u Bulevaru Vuka Karadžića smatramo školskim primerom kako treba raditi. Naime, tokom izgradnje stambene zgrade na ovoj lokaciji, nisu bespravno posečena stabla ispred lokacije objekta, što je bio veoma čest slučaj u ranijem periodu. U ovom bulevaru, bespravno je uklonjeno preko 30 stabala i na to nikada niko nije reagovao. Sada, kada se vrši rekonstrukcija dela trotoara, ne mestu gde su stabla sačuvana netaknuta, tih nekoliko pojedinaca, verovatno u želji za medijskom pažnjom, požurili su i narodski rečeno „istrčali pred rudu“ po ko zna koji put. Pre svega, u skladu sa svojom ugovornom obavezom, investitor je finansirao deo radova na sanaciji oštećenja dela trotoara. U želji da na ovaj način, deo po deo, u celosti rekonstruišemo ovu prilično oštećenu pešačku stazu, angažovali smo izvodjača sa kojim imamo ugovor o održavanju gradskih ulica i javnih površina, kako bismo istovremeno sa investitorom u celosti rekonstruisali pomenuti deo trotoara – objašnjavaju nadležni iz JP Gradac na sajtu ovog JP.

Na ovaj način nadležni iz JP Gradac pokušavaju da ubede naivne kako je u redu da se asfaltira i gde treba i gde ne treba, pa da se naknadno seče asfalt ili je možda u pitanju plaćanje izvođenja nepotrebnih radova, pa dodatno plaćanje ispravke nepotrebnih radova i sve to uz masnu proviziju.  Previše očigledno da bi bilo slučajno.

– Radovi na ovoj lokaciji su započeti sa namerom da se radi fazno. U prvom koraku je izvršeno asfaltiranje, u nameri da se u sledećem koraku izvrši opsecanje asfalta, postavljanje ivičnjaka i nasipanje površine oko stabla drvenim malčom – objašnjavaju na sajtu JP Gradac.

Eto tako izgleda ta namera da se radi „fazno“. Platim izvođaču radova da asfaltira i ono što ne treba da se asfaltira, pa mu onda „fazno“ platim da iseče taj nepotrebni asfalt i postavi ivičnjak.

Kao da nije moglo da se pre asfaltiranja postavi ivičnjak oko stabala, pa da se asfaltira do ivičnjaka i onda pospe drveni malč oko stabla.

– Kritičari su ovog puta zatekli i ometali radnike na licu mesta tokom opsecanja asfalta, što je najbolji dokaz da su njihove objave i tvrdnje na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, kako su „odbranili stablo“, apsolutno netačne i da njihov „aktivizam“ nije nikakav razlog za preduzimanje bilo kakvih aktivnosti, jer su radovi uveliko bili u toku – navode nadležni iz JP Gradac na sajtu ovog preduzeća.

Opet, kao na prošlogodišnjem slučaju sa Kablara, nadležni iz JP Gradac lažu i mažu i izmišljaju da neko napada i ometa radnike izvođača radova. Ako je bilo napada zašto to nije prijavljeno policiji, ako je prijavljeno zašto patrola nije izašla na lice mesta da zaštiti izvođače radova.

Ili za sve svoje investicione radove Gradac mora da angažuje privatno obezbeđenje i izvede policiju kako bi investiciju koja se plaća budžetskim parama zaštitili od građana, a kažu: Koncept poslovanja JP „Gradac“ Čačak jeste da svakodnevno uvažavamo sugestije, komentare i kritike naših sugradjana. Brojne probleme u našem gradu smo rešili baš zahvaljujući inicijativi gradjana.

– Radovi će biti završeni u toku današnjeg dana, a ocenu o kvalitetu izvedenih radova daće naši sugradjani koji tuda svakodnevno prolaze, što nam je i najvažnije. Apelujemo na sve koji imaju odgovornost prema javno izgovorenoj reči, da pojedincima koji se lažno predstavljaju kao predstavnici nepostojećih ekoloških udruženja ili su po zanimanju „aktivisti sa društvenih mreža“, da im ne daju prostor da govore u ime gradjana Čačka i svih zaljubljenika u prirodu. Čačak je grad u kome je u poslednjih 7 godina zasadjeno preko 6.000 novih stabala, što je najbolji dokaz da nema potrebe da pojedinci „oslobadjaju stabla“ od bilo koga u našem gradu. Lažni ekolozi mogu mirno da spavaju, ako im to savest dozvoljava – navodi se na kraju „reagovanja“ na sajtu JP Gradac.

Pa evo da na kraju javno postavimo pitanje ocene kvaliteta izvedenih radova u Bulevaru Vuka Karadžića. Bilo bi lepo da „stručnjaci“ iz JP Gradac objasne kako će sa ovako rešenim trotoarom i suženjem prostora za kretanje pešaka kakvo se vidi na fotografiji, tuda prolaziti i razmimoilaziti se pešaci, a naročito roditelji koji svoje bebe i malu decu voze u dečjim kolicima.

Na kraju i kontrapitanje „lažnim stručnjacima“ iz JP Gradac – možete li vi mirno da spavate i da li vam savest to dozvoljava nakon svih brljotina koje ste do sada napravili i na njih potrošili milione iz gradskog budžeta.

Da vas podsetimo, to je novac svih građana Čačka kao poreskih obveznika, pa i onih za koje tvrdite da nikada ništa u svom životu nisu uradili i nijedno drvo posadili.

Foto: JP Gradac

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs