Šta predlaže opozicija: Na koji način svi lokalni izbori mogu biti održani u istom danu – 2. juna

Img Foto: Cemaforum.rs/arhiva

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja istakli su nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u Skupštini Srbije da je moguće da novi beogradski i redovni lokalni izbori budu održani u istom danu i da je za tako nešto dovoljno da bude izmenjena samo jedna reč, tačnije broj u Zakonu o lokalnim izborima.

Jedan od lidera najveće opozicone koalicije Miroslav Aleksić naveo je da je 18. april krajnji rok da se izmeni Zakon o lokalnim izborima, čime bi se, kako je rekao, stekli uslovi da se i ostali lokalni izbori održe u istom danu – 2. juna, za kada će biti raspisani izbori za odbornike beogradskog parlamenta.

Redovni izbori ove godine treba da budu održani u ukupno 88 gradova i opština, među kojima je i 17 gradskih opština u Beogradu, a prema slovu zakona najraniji termin je nedelja, 9. jun.

Da bi lokalni izbori u 88 gradova i opština bili održani sedam dana ranije, kad i beogradski, neophodno je da bude izmenjen član 35 Zakona o lokalnim izborima, koji predviđa da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 120 dana, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika.

Ukoliko bi izmenom tog člana Zakona, kako predlažu predstavnici koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, bilo predviđeno da se odluka o raspisivanju izbora može doneti najranije 150 umesto sadašnjih 120 dana, redovni lokalni izbori mogli bi da budu održani 2. juna.

Zbog čega je krajnji rok za izmenu Zakona 18. april? S obzirom na to da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ali ni više od 60 dana, do predložene izmene Zakona o lokalnim izborima moralo bi da dođe najkasnije 45 dana pre 2. juna, dakle do 18. aprila.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs