Održana konferencija “Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja

Img Foto: Pixabay

Članice Eko bloka – mreže udruženja za čistiji vazduh su protekli vikend provele u Leskovcu učestvujući na panelu koji je održan u okviru konferencije “Vazdušna opasnost: Leskovac u zoni zagađenja” koju realizuje udruženje Tim 42, članica Eko bloka iz Leskovca.

Panel diskusija je bila posvećena aerozagađenju u Leskovcu i kako zagađenje vazduha utiče na zdravlje građana. Analizirane su postojeće javne politike na nacionalnom i lokalnom nivou koje regulišu zaštitu životne sredine i delotvornost predviđenih mera za smanjenje aerozagađenja. Predstavljeni su rezultati zvaničnog i građanskog monitoringa kvaliteta vazduha, kao i najnovija istraživanja o uticaju PM čestica na zdravlje ljudi.

Panelisti su bili: Dejan Lekić, nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine, jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije, međunarodni ekspert za ekologiju i autor aplikacije xEco, dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac, Vladimir Radosavljević, aktivista iRevolucija iz Valjeva i Nikola Mladenović, istraživač Tima 42. Razgovor je vodila Ana Pecarski iz Tima 42.

Tokom konferencije predstavljeno je istraživanje „Pod Kapom zagađenja“ koje je sproveo Nikola Mladenović iz Tima 42, kojim je dat uvid u stvarne efekte sprovođenja mera smanjenja aerozagađenja na teritoriji Grada Leskovca predviđenih Kratkoročnim akcionim planom (KAP).

Cilj istraživanja bio je da odgovori na ključno pitanje: Kakav vazduh dišu građani Leskovca? kao i da dodatno ispita da li su mere koje je grad predvideo da unapredi kvalitet vazduha adekvatne.

Analizom je utvrđeno da veliki broj mera koje su predviđene akcionim planom nisu efikasne, ne mogu da budu primenjene ili nisu adekvatne. Publikacija ukazuje na značajne nedostatke u usklađenosti ovog akcionog plana s pravilnicima, nedovoljnu analizu ključnih faktora zagađenja i nedostatak konkretnih mera za rešavanje problema zagađenja vazduha. Brojni nedostaci podataka u KAP-u su u dokumentu koju je izradio Tim 42 upotpunjeni geoprostornom analizom gde je određeno osam glavnih i više podkriterijuma za mapiranje zona zagađenja na teritoriji grada Leskovca: stacionarni izvori zagađenja, saobraćaj, divlje deponije, namena zemljišta, vazdušni pritisak, vetrovi i reljef. Iako je čest narativ da u seoskim sredinama nema zagađenja vazduha, analizom je utvrđeno da stanovnici u svim naseljima na teritoriji Leskovca dišu vazduh u kategoriji „Loš“.

Konferencija je bila bila prilika da članice Eko bloka - Tim 42 iz Leskovca, iRevolucija iz Valjeva, Inicijativa Eko Barajevo iz Barajeva, Polekol i Centar za održivi razvoj Srbije iz Beograda održe sastanak o predstojećim aktivnostima u borbi za čistiji vazduh.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs