Na svetu bi prvi put moglo da se proizvede više struje od energije sunca nego od hidroenergije

Img Foto: Pixabay

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) je objavila da je 2023. globalni kapacitet solarnih elektrana premašio kapacitet hidroenergetskih postrojenja.

Najveći udeo kapacitet za proizvodnju električne energije koji su instalirani prošle godine su uređaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, objavila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA), a prenosi Balkan Green Energy News.

Naime, čak 86% ukupne snage postrojenja koja su prošle godine povezana na mrežu su postrojenja koja koriste (nominalno) obnovljive izvore energije. Balkan Green energy News (BGEN) javlja i da je Kina instalirala čak 62.9% ovih postrojenja, odnosno gotovo dve trećine.

BGEN skreće pažnju i na to da je na svetu  po prvi put veća snaga instaliranih solarnih elektrana nego  onih koji koriste energiju vode. Štaviše, „globalni kapacitet solarnih elektrana i malih uređaja na mreži skočio je 32,4 odsto na 1,42 teravata i činio 73 procenta godišnjeg uvećanja”.

Iz agencije IRENA konstatuju da je prošle godine stopa rasta OIE bila 13.9%, više nego 2022. To je ujedno i rekordni rast upotrebe OIE. Isto izvor, međutim, ocenjuje da to i dalje nije dovoljno da se kapacitet OIE do 2030. godine utrostruči. IRENA upozorava i na to da je uvođenje OIE širom sveta neravnomerno, kao i da mnoge zemlje nemaju uslova da učestvuju u energetskoj tranziciji.

Obrasci koncentracije i na geografskom planu i u pogledu tehnologija prete da intenziviraju jaz u dekarbonizaciji, poručio je šef Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, a prenosi BGEN.

Podsetimo, način na koji se dobijaju sirovine za obnovljive izvore energije, ojačava postojeće neravnomerne odnose snaga između bogatih i siromašnih zemalja, odnosno neokolonijalne odnose moći.

Izvor: Mašina





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs