Međunarodni dan sreće

Img Foto: Pixabay

Sreća je osnovni ljudski cilj, navode iz Ujedinjenih nacija. Međunarodni dan sreće obeležava se 20. marta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija prepoznaje ovaj cilj i poziva na „inkluzivniji, pravedniji i uravnoteženiji pristup ekonomskom rastu koji promoviše sreću i blagostanje svih naroda“, piše na sajtu.

Vlade i međunarodne organizacije treba da ulažu u uslove koji podržavaju sreću kroz poštovanje ljudskih prava i uključivanje dimenzija blagostanja i životne sredine u okvire politike, kao što je 17 ciljeva održivog razvoja.

Efikasnost vlada u održavanju mira i društvenog poretka, kao iu oblasti oporezivanja, pravnih institucija i pružanja javnih usluga, u snažnoj je korelaciji sa prosečnim zadovoljstvom životom.

Ujedinjene nacije pozivaju svaku osobu bilo kog uzrasta, kao i svaku učionicu, posao i vladu da se pridruže proslavi Međunarodnog dana sreće.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u svojoj rezoluciji 66/281 od 12. jula 2012. godine proglasila 20. mart Međunarodnim danom sreće, prepoznajući važnost sreće i blagostanja kao univerzalnih ciljeva i težnji u životima ljudskih bića širom sveta i važnost njihovog prepoznavanja u ciljevima javne politike.

Takođe je prepoznala potrebu za inkluzivnijim, pravednijim i uravnoteženijim pristupom ekonomskom rastu koji promoviše održivi razvoj, iskorenjivanje siromaštva, sreću i blagostanje svih naroda.

Rezoluciju je inicirao Butan, zemlja koja je od ranih 1970-ih priznala vrednost nacionalne sreće iznad nacionalnog dohotka i usvojila cilj bruto nacionalne sreće iznad bruto nacionalnog proizvoda.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs