Nelegalne vikendice na Gružanskom jezeru niču kao pečurke: Zagađena voda, smeće na sve strane…

Img Foto: Printscreen N1

Priča sa jezera Gruža zapravo je priča o nama. Na akumulaciji iz koje više od 250.000 građana koristi vodu za piće, kao pečurke niču vikendice. Da je situacija zabrinjavajuća, poručuju ne samo ekolozi, već i direktor kragujevačkog Vodovoda.

Smeće na sve strane – to je već svakodnevni prizor. Ribolovci koji na Gružanskom jezeru provode najviše vremena za to krive turiste i posetioce, mada priznaju da i među njima ima nesavesnih. Ipak, kažu, smeće se i počisti, ali vikendice koje niču uz obalu kao pečurke, nikako.

„Kako to ovi ljudi grade i zašto to grade, imaju li oni dozvole ili ne? Verujem da nemaju ništa i da je sve to divlje. Država treba da uradi nešto po tom pitanju i da sve to sruši i skloni“.

„Neko može da pravi i u vodi ako treba, neko ne može da napravi nigde“.

„Uskratili su nam pecanje na mnogim destinacijama ovde na Gruži, eto iskreno“, navode meštani sa kojima smo razgovarali.

Gružansko jezero nazivaju šumadijsko more, ali ovde kupanje nije dozvoljeno. Nije dozvoljena ni gradnja uz samu obalu, ali ilegalnih vikendica je iz godine u godinu sve više i više. Prema analizi ekološkog udruženja Ekomar, glavni zagađivači akumulacije Gruža su upravo okolne kuće i vikendice.

Postavlja se pitanje gde idu fekalne i otpadne vode iz tih objekata?

Marija Simić Savić iz udruženja „Ekomar“ kaže za N1 da fekalne vode iz objekata koji su bespravno sagrađeni ili idu u septičke jame ukoliko ih ima, ili u jezero.

„I mi danas imamo situaciju da u slivu jezera postoji sve ono što ne bi trebalo da postoji. To su i stalna naselja i poljoprivreda i stočarstvo kao i nelegalni vikend objekti, ali i put koji prelazi preko jezera. To su sve stvari koje po pravilu na akumulacijama za vodosnabdevanje ne bi smele da postoje“, navodi sagovornica N1.

Razloga za zabrinutost ima

U kragujevačkom Vodovodu kažu da razloga za zabrinutost ima. Na neodgovorno ponašanje pojedinaca, koji unazad 20 godina bespravno grade objekte u zoni gde je to zakonom zabranjeno i Vodovod stalno ukazuje.

„U poslednjih šest meseci prijavili smo 36 nelegalnih objekata u zimskom periodu. Imajući u vidu da je to zimski period, šta možemo da očekujemo u narednom periodu, kada sistem bespravne gradnje prosto cveta“, kaže Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac.

Bez inicijative da se divljoj gradnji stane na put

Kakvu onda vodu građani Kragujevca i okoline zapravo piju?

„Za sada je kvalitet vode sa akumulacije Gruža potpuno u skladu sa pravilnikom i građani Kragujevca, dela opštine Knića I Batočine mogu da budu sigurni da Vodovod Kragujevac proizvodi i distribuira zdravstveno ispravnu vodu 24 sata svakog dana“, ističe Jakovljević za N1 televiziju.

Da li će i koliko još dugo voda koja se prerađuje biti bezbedna za piće, zavisi od mnogo faktora. Jedan od njih je i opština Knić, koja do sada nije pokazala inicijativu da divljoj gradnji stane na put.

U iščekivanju usvajanja Prostornog plana, koji bi trebalo mnoga pravila da definiše, inspekcije, pre svega građevinska, konačno bi morale da počnu da rade svoj posao onako kako to trenutni zakon i propisuje.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs