MEDEL: Ugrožena sloboda govora i udruživanja onima koji kritikuju pravosudni sistem u Srbiji

Img Foto: Pixabay

Evropsko udruženje sudija i tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL) poziva pravosudne organe u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaca i Republičko javno tužilaštvo, da preduzmu mere u cilju zaštite slobode govora i udruživanja i da spreče radnje koje imaju za cilj razuveravanje onih koji otvoreno izražavaju kritičke stavove o pravosudnom sistemu u Srbiji.

MEDEL je u saopštenju podsetio da je u 2018. godini, imajući u vidu situaciju u Srbiji, već izrazio zabrinutost zbog trenda formiranja profesionalnih organizacija sudija i tužilaca čije delovanje je uglavnom usmereno na potvrđivanje i opravdavanje stavova, izjava i mišljenja državnih organa (GONGO).

MEDEL je, stoga, istakao rizik koji postoji u aktivnostima GONGO, jer one ne doprinose javnoj raspravi o ulozi pravosuđa, statusu sudija i tužilaca i zaštiti ljudskih prava, već daju iskrivljenu predstavu o stvarnosti i uloge različitih aktera uključenih u demokratski proces.

MEDEL dodaje da se šest godina nakon što je upozorio na rizike koji proizilaze iz postojanja i delovanja GONGO u pojedinim zemljama, čini da se najgori scenario ostvaruje.

„Udruženje tužilaca Srbije i njegovi članovi danas su zaista meta intenzivne diskreditacione akcije koju sprovode ne samo GONGO pravosudna udruženja i njihovo rukovodstvo, već se sprovode i kroz profesionalnu funkciju šefa tužilaštva, brojne izjave u javnosti, medijima i na društvenim mrežama, molbe za disciplinske mere i intervenciju Etičkog odbora Visokog saveta tužilaca, kojima se pokušava da se oni koji otvoreno zauzimaju kritičke stavove o pravosudnom sistemu u Srbiji, odvrate od slobode izražavanja i udruživanja“, upozorava MEDEL.

MEDEL ukazuje i da je sve gora kampanja klevetanja svih onih koji kritički gledaju na pravosudni sistem u Srbiji. Bez podrške provladinih medija i javnih resursa (sajtovi pravosudnih institucija, PR službe, itd.) ovako intenzivna i dugoročna kampanja diskreditacije ne bi bila zamisliva, ističu iz ovog udruženja.

Imajući to u vidu, MEDEL poziva pravosudne organe u Srbiji, pre svega Visoki savet tužilaca i Republičko javno tužilaštvo, da preduzmu odgovarajuće korake u cilju sprečavanja ovakvih ponašanja i zaštite slobode udruživanja i govora tužilaca, kao i samih imidž pravosuđa od narušavajućih efekata koje sistematsko delovanje GONGO ima na demokratsku debatu.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs