Počinje suđenje za pad mosta kod Ovčar Banje: Jedini okrivljeni – građevinski inspektor

Img Foto: Epicenatar press

U Višem sudu u Čačku uskoro počinje suđenje zbog pada visećeg mosta kod Ovčar Banje. Optužnica je podneta protiv lokalnog građevinskog inspektora, zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Ali, postavlja se pitanje da li je ovaj činovnik jedini krivac za pad mosta koji odavno nije bio za upotrebu?

Grupa hodočasnika iz Zvornika je tog 13. oktobra 2022. stigla u Ovčar Banju kako bi obišli manastire. Više od stotinak njih u dva autobusa. Stali su na proširenju pored magistrale kako bi preko visećeg mosta prešli reku.

Ne znajući u kakvom je stanju viseći most, odjednom se na njemu našao veći broj ljudi. Sajla se otkačila i most je pao u reku. A sa njim su u Zapadnoj Moravi završili svi oni koji su se tog trenutka našli na njemu. Dve žene su poginule, a desetoro ljudi je povređeno.

Posle godinu i po dana, ovaj slučaj će dobiti sudski epilog. Kako su saopštili iz Višeg tužilaštva u Čačku, optužnica je podignuta protiv građevinskog inspektora zaposlenog u Gradskoj upravi u ovom gradu.

Advokat Milenko Paunović kaže za N1 da je ovo pokušaj da se stavi tačka na ovu nezgodu, u kojoj je izgubljeno više života, a da pri tome niko ne snosi pravu odgovornost.

“Sa protokom vremena mnoge stvari su se zamaglile i mnogi dokazi izgubili. Pazite, ovde postoji upravljač zaštićenog područja, budžetska firma koju je osnovao grad Čačak i koja je dužna da obilazi i proverava stanje mostova. Postoji međunivo republičke vlasti, postoji Okrug koji je trebalo da vrši stalan inspekcijski nadzor. Ministarstvo građevine ima svoju odgovornost. Gradska vlast se takođe ne može abolirati”, naveo je Paunović.

Još pre nekoliko meseci, gradonačelnik Milun Todorović sugerisao je da je pad mosta propust inspektora. On je tada izneo mišljenje da građevinski inspektor nije na pravi način postupio kada je zabranio korišćenje visećih mostova.

Dragan Bisenić iz „Srbija protiv nasilja“, odbornik u lokalnoj skupštini, ovo opisuje kao najlakši put da vlast skine odgovornost sa sebe.

“Gradonačelnik je bio upoznat sa postupanjem pomenutog građevinskog inspektora u mnogim drugim slučajevima. I nikada nije reagovao. Čak postoje indicije o nekim koruptivnim radnjama koje su se vršile na nivou Gradske uprave u Čačku i firmi povezanih sa ovim inspektorom. Nikada do sada gradonačenik nije odgovarao da to zaista postoji, niti je sankcionisao inspektora, kao ni organe i načelnika inspekcijsih službi”, kazao je Bisenić.

U Krivičnom zakoniku Srbije navodi se da će biti kažnjeno službeno ili odgovorno lice koje ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, i time izazove opasnost za živote ljudi. Ako je usled toga nastupila smrt jedne ili više osoba, učinilac će biti kažnjen zatvorom od dve do dvanaest godina.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs