Za realizaciju dva projekta u Čačku pet i po miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave

Img Foto: Kabinet gradonačelnika Čačka

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je ugovore o raspodeli bespovratnih budžetskih sredstava sa 27 predsednika opština i gradonačelnika, za realizaciju različitih projekata.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisao je ugovore za dodelu sredstava za dva projekta – Košarkaški kamp "Malina", za koji je ministarstvo opredelilo četiri i po miliona dinara i Ekološki informacioni sistem "Eko Čačak", projekat koji je od ministarstva finansiran sa milion dinara.

"Od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dobili smo ukupno pet i po miliona dinara za realizaciju dva značajna projekta. Košarkaški kamp 'Malina' Grad će sufinansirati sa milion dinara, a ovaj kamp već četiri godine okuplja oko 200 učesnika iz Srbije i regiona na košarkaške terene Čačka. Želja nam je da ove godine bude više učesnika iz inostranstva, kako bismo toj deci približili naše sportske, ali i kulturne vrednosti, a isto tako osnažili veze sa gradovima u regionu, i šire", rekao je gradonačelnik Todorović.

Ekološki informacioni sistem "Eko Čačak" će se iz gradske kase sufinansirati sa još 200.000 dinara, a za cilj ima da olakša građanima informisanje o meteorološkom uslovima, vanrednim situacijama i pruži ažurne informacije o komunalnim uslugama i intervencijama. Gradonačelnik Todorović podsetio je da je zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u iznosu od 12 miliona dinara i 13 miliona izdvojenih iz budžeta Grada, Čačak dobio jednu od najlepših i najmodernijih sala Skupštine, u kojoj je održan današnji skup. Takođe, za Jedinstveno upravno mesto opredeljeno je oko sedam miliona dinara, od čega je resorno ministarstvo dalo šest miliona, a Grad Čačak ostatak sredstava.

"Ovaj projekat je pri kraju i očekujemo vrlo brzo da Jedinstveno upravno mesto u našoj zgradi počne da radi. Nabavili smo svu potrebnu računarsku opremu, instalirali sistem i čim bude završeno brendiranje, naši sugrađani će na jednom mestu moći da završe sve ono zbog čega su do sada odlazili na više šaltera, u različite ustanove", rekao je Todorović, ističući da Čačak od MDULS-a očekuje podršku za još projekata, na osnovu kojih će se unapređivati život naših sugrađana.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Alekasandar Martinović zahvalio je predstavnicima Grada Čačka na gostoprimstvu, ističući da su danas potpisani ugovori sa 27 jedinica lokalne samouprave, za finansiranje ukupno 29 projekata.

"Za ovu namenu opredelili smo 410 miliona dinara za pomoć gradovima i opštinama pri realizaciji onih projekata koji su za njih važni. Tokom ove godine, nakon rebalansa budžeta, sigurno ćemo imati još jedan Javni poziv i sa 500, 600 miliona dinara, sa koliko očekujemo da raspolažemo, bićemo u mogućnosti da pomognemo još određenom broju lokalnih samouprava za realizaciju njihovih projekata. Želim da istaknem da je Čačak primer grada koji se u proteklih desetak godina izuzetno razvio i pozitivno promenio. Čačak je definitivno postao centar zapadne Srbije, u ekonomskom i saobraćajnom smislu, i pravi je primer dobre prakse kako jedinica lokalne samouprave uz izuzetnu saradnju sa državom, ministarstvima može da se razvija i unapređuje. Zahvaljujući dobrim domaćinima, pre svega, gradonačelniku Milunu Todoroviću, pokazalo se da su sva sredstva koja je država uložila u Čačak iskorišćena na najbolji mogući način", rekao je ministar Martinović, napominjući da je Čačak grad koji se najbrže razvija u Srbiji, kao i da će država nastaviti u njega da ulaže.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs