Opštinska vlast Knića daje zemljište bez naknade za geološka istraživanja

Img Foto: Cemaforum

Skupština Opštine Knić je odlučila da privrednom društvu "Gypsos IR d.o.o." iz Gruže da zemljište i pomoćne zgrade u Lipnici kod Gruže za izvođenja geoloških istraživanja gipsa i anhidrita.

To je bio predlog Opštinskog veća koji je danas kao dopuna uvršćen u dnevni red sednice Skupštine Opštine Knić.

Odbornik Narodnog pokreta Srbije Radoje Cvetić rekao je agenciji Beta da se zemljište i zgrade bez naknade daju na korišćenje firmi „Gypsos“, osnovanoj pre šest meseci sa osnivačkim ulogom od 100 dinara, a da se ne zna ko je vlasnik.

Cvetić je rekao da je na pitanje zbog čega se to tako radi, dobio odgovor da „i do sada Opština nije imala nikakvu korist od tog zemljišta“ koje je prazno, a dobio je i objašnjenje vlasti da ta firma nema pravo na eksploataciju, već „samo na istraživanja“.

Naveo je da je predsednik Opštine Srećko Ilić rekao da postoje rezultati ranijih istraživanja da na tom mstu, gde je nekada bio rudnik gipsa, ima rezervi od 12 miliona tona.

Opoziciji je zato nelogično zašto bi se to ponovo istraživalo – rekao je Cvetić i dodao da je odbornicima rečeno da firma „Gypsos“ hoće da se sama uveri u postojanje tih rezervi.

Za Cvetića je sporno i kako će i ko kontrolisati istraživanja u Lipnici koja bi trebalo da traju tri godine.

Za odbornika „Knić bez nasilja“ Nikolu Čamparevića (SSP) je problematično i što dokumenta u vezi sa davanjem firmi „Gypsos“ prava na korišćenje zemljišta u javnoj svojini ne sadrže izveštaj opštinskog pravobranioca.

Na osnovu današnje opštinske odluke treba da se zaključi ugovor Opštine Knić i privrednog društva „Gypsos IR d.o.o.“ iz Gruže za šta će biti ovlaščen predsednik Opštine.

U obrazloženju odluke je navedeno da je ta firma tražila da na korišćenje i upravljanje dobije nepokretnosti u javnoj svojini u Lipnici kod Gruže i da je taj zahtev 19. januara odobren na osnovu rešenja Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, a istražni rok od tri godine se može produžiti.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs