Pretnja je pretnja

Img Foto: Printscreen https://bezbedninovinari.rs/page/pretnja-je-pretnja

U četvrtak, 14. marta 2024. godine Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) započinje medijsku kampanju “Pretnja je pretnja” posvećenu sistemu prevencije i zaštiti novinara i medijskih radnika koja će trajati do kraja meseca. Ovo je jedna od ključnih aktivnosti u sklopu projekta “Izgradnja sistema prevencije i hitnog reagovanja u slučajevima pretnji i napada na novinare u Srbiji“ koji ANEM sprovodi uz podršku Delegacije EU u Republici Srbiji.

Kampanja “Pretnja je pretnja” ima za cilj da ukaže na činjenicu da već dugi niz godina veliki broj ovdašnjih novinara i novinarki dobijaju pretnje, isključivo i samo zbog toga što objektivno i nepristrasno rade svoj posao. Najveći procenat tih pretnji su tako formulisane i „spakovane“ da ne mogu da budu prepoznate od strane zakona kao takve, a samim tim ni procesuirane.

“Leksikon pretnji” je osmišljen sa idejom podizanja svesti o nasilju prema novinarima u Srbiji. Sve pretnje navedene u Leksikonu su istinite. Testirane su i primenjene nad medijskim radnicima u Srbiji. One su izrazi agresije, nasilja ili neprijateljstva koje su novinari ili novinarke primili putem različitih komunikacijskih kanala.

Ova kampanja ukazuje na neophodnost skore izmene Krivičnog zakonika kojim bi se olakšala pravna kvalifikacija pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i novinarki koje se još uvek često odbacuju zbog neodgovarajuće utemeljenosti u važećem pravnom okviru.

Sistem prevencije i zaštite novinara obuhvata aktivnosti Stalne radne grupe za bezbednost novinara i koordinaciju SOS sigurne linije za prijavljivanje pretnji ili drugih slučajeva koje novinari osećaju kao ugrožavanje. SOS sigurna linija otvorena je 24 časova, sedam dana nedeljno sa operaterima koji su članovi SRG, ali i advokatima koji se bave zastupanjem novinara i redakcija uz pružanje besplatne pravne pomoći novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost.

Stalna Radna grupa za bezbednost novinara ustanovila je praksu održavanja sastanaka u različitim gradovima širom Srbije na kojima učestvuju lokalne kontakt tačke iz osnovnih i viših javnih tužilaštava i MUP-a kao i lokalni novinari čija je bezbednost ugrožena. Na ovim sastancima se razgovara o rešenim i nerešenim slučajevima, ali i drugim problemima sa kojima se lokalni novinari, mediji i institucije suočavaju u nastojanjima da omoguće bezbedan rad medijskih profesionalaca.

U sklopu projekta prvencije i zaštite novinara, ANEM širom Srbije organizuje specijalizovane tematske treninge posvećene bezbednosti novinara, redakcija, studenata – budućih medijskih radnika i predstavnika nevladinog sektora koji se bave medijskim izveštavanjem.

Pretnja je pretnja bez obzira kako je upakovana. Zato je važno da ih prepoznamo. Pretnje su besplatne, samo je istina skupa. Ne štitimo pretnje – zaštitimo novinare!

“Leksikon pretnji” i video spot “Upakovane pretnje” koji je ANEM uradio u saradnji sa autorom spota Veljkom Golubovićem i agencijom New moment možete pronaći na sajtu: https://bezbedninovinari.rs/page/pretnja-je-pretnja

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs