Kreni-Promeni u Čačku: Hitno primeniti mere propisane Lokalnim ekološkim akcionim planom

Img Foto: Cemaforum

Aktivisti Kreni-Promeni zajedno sa članovima lokalnih ekoloških organizacija podneli su danas zahtev inspekciji za zaštitu životne sredine u Čačku da se što hitnije primene mere propisane Lokalnim ekološkim akcionim planom. Uz ovaj zahtev traženo je i da se ažurira registar industrijskih zagađivača vazduha u našem gradu.

“Na ovaj način nastavljena je kampanja započeta u januaru i nadamo se da će se oglasiti lokalna samouprava sa konkretnim merama i planovima kako da zaštiti građane od prekomernog zagađenja vazduha. Ukoliko u zakonskom roku ne ispune zahteve naredni korak je obraćanje Ministarstvu zaštite životne sredine”, navela je Jelena Jovanović, koordinatorka čačanskog tima Kreni-Promeni.

Kreni-Promeni se već godinama bori za čist vazduh širom Srbije. Marina Pavlić, direktorka ove organizacije kaže da je za Čačak problem što se ne zna ko su najveći zagađivači: “Zagađenje vazduha nije apstraktna stvar. Kada je zagađena voda vi možete kupiti flaširanu, za sve drugo postoje rešenja dok za vazduh mi nemamo alternativu – svi ga udišemo. Znamo da sam zahtev ne znači promene, ali ukoliko institucije ne odgovore, spremni smo da uključimo građane u mnogo većem broju i izvršimo pritisak da se Zakon  poštuje i da se konačno nešto uradi.”

Vazduh u Čačku je prekomerno zagađen čak više od 50 dana u godini čime se on svrstava među najzagađenije gradove u Srbiji.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs