Istraživanje: Studenti žele da se vrate u Srbiju, ali očekuju minimalnu platu od 166.000 dinara

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Istraživanje o stavovima studenata koji trenutno pohađaju školovanje van granica zemlje pokazalo je da 81 odsto njih želi da se vrati u Srbiju, dok su očekivane plate iznad 166.000 dinara.

U anketi je učestvovalo više od 1.100 ispitanika.

Kada govorimo o vrsti studija koje pohađaju naši studenti u inostranstvu, čak 57 odsto njih upisano je na osnovne studije, dok je 27 odsto ispitanika je na masteru, a 16 odsto na doktorskim i specijalističkim studijama.

Ono što je interesantno je da većina učesnika istraživanja, tačnije 81 odsto, ima nameru da se vrati u Srbiju nakon završetka studija u inostranstvu, prenosi sajt Startuj Infostud.

„Ovaj podatak ukazuje na snažan emotivni i porodični faktor koji igra ulogu u njihovoj odluci o povratku. Čak 70 odsto ispitanika ističe porodične razloge kao ključni motiv za povratak, dok 23 odsto naglašava da je jedan od faktora koji utiče na odluku o povratku jeste zapošljavanje u svojoj zemlji. Ostalih 7 odsto ispitanika, navodi razne faktore poput obrazovanja, patriotizma, tradicije itd“, navodi se.

Faktori koji najviše utiču na odluku o povratku su vladavina prava i institucije, ocenjeni prosečnom ocenom od strane ispitanika kao najbitniji sa 4.68. Na drugom mestu su, visina plate i ekonomski uslovi slede sa prosečnom ocenom 3.48.

Više od polovine studenata koji planiraju da se vrate kažu da će to biti na početku karijere, između 25. i 35. godina života. Pored toga 11 odsto, planira svoj povratak odmah nakon studija.

Minimalna plata za koju žele da rade je 166.000 dinara

Kada je reč o minimalnoj plati koja bi bila prihvatljiva za rad u Srbiji, tri petine studenata bi radilo za do dve prosečne plate (do 166.000 din), dok svaki peti ispitanik ne bi prihvatilo platu manju od tri prosečne zarade (do 249.000 din). Interesantno je napomenuti da 16 odsto studenata očekuje platu iznad tri prosečne zarade (preko 250.000 din), dok bi 6 odsto radilo za prosečnu platu (83.000 din).

Podsetimo najtraženija zanimanja u protekloj godini na sajtu Startuj Infostud bila su: Trgovina i prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Istraživanje su sproveli sajt Startuj Infostud i Organizacija srpskih studenata u inostranstvu uz podršku Ministarstva turizma i omladine.

Izvor: Infostud





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs