OSMOMARTOVSKI MARŠ - Uvek na prvoj liniji!

Img Foto: ženske studije

U petak, 8. marta 2024, na ulicama Beograda, u terminu od 17:30 do 20h, Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja organizuje osmomartovski protestni marš za radna prava žena pod nazivom UVEK NA PRVOJ LINIJI.

Okupljanje počinje 8. marta u 17.30 časova na Trgu Slavija. Marš i prateći program počinju u 18h na Trgu Slavija, nastavljaju se na Trgu republike i završavaju u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu. Poziv organizacija prenosimo u celosti.

UVEK NA PRVOJ LINIJI!

Mi, žene Srbije, suočene sa ozbiljnom krizom u našoj državi, gde su institucije zarobljene, a vlast svakodnevno proizvodi nasilje, 8. marta 2024. godine odlučno stajemo zajedno i solidarno branimo osvojena prava, nastavljamo borbu za punu ravnopravnost i zauzimamo prvu liniju u osvajanju slobode.

JASNO I GLASNO SE ZALAŽEMO ZA:

  • Dostojanstven rad i platu za život - u jeku ekonomske krize, inflacije i korupcije;
  • Odbranu ženskih političkih prava dok se nalazimo u krizi demokratije;
  • Siguran porođaj i reproduktivna prava dok slušamo o rasprostranjenosti akušerskog nasilja;
  • Protiv sistematskog nasilja u društvu u epidemiji sveopšteg nasilja;
  • Slobodu misljenja, govora i okupljanja u vreme progona aktivistkinja, novinarki političarki;
  • Institucije u službi građanki nasuprot zarobljenih partijskih institucija;
  • Održivu budućnost i ekološku pravdu - U vreme globalnih sukoba, zalažemo se za prekid ratnih dejstava i pravdu za sve žrtve. Stojimo uz žene, autohtone narode i migrante koji su najviše su pogođeni ekološkom nepravdom.

Ovim maršom potvrđujemo da ostajemo povezane, hrabre i jedinstvene u našem otporu.

Posle mnogo godina i mnoštva upućenih zahteva državi, ovog 8. marta, obraćamo se samo građankama i građanima i pozivamo sve da ustanu u odbranu sopstvenih prava!

Aktivistkinje i aktivisti, progresivni, levi, zeleni i solidarni političari i političarke, radnice i radnici, sindikalke i sindikalci, novinarke i novinari, svi slobodni ljudi, solidarnost je važnija nego ikad! Samo zajedno možemo da se suprotstavimo kapitalističkoj državi i zajedno braniti naša prava!

Stanimo svi na prvu liniju!

Neformalna mreža feminističkih i ženskih grupa i nezavisnih aktivistkinja

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs