Voda odnela prethodna predsednikova obećanja: Izgradnja MHE na Studenici ponovo aktuelizovana

Img Foto: Printscreen N1

Miran san meštana varošice Ušće, koji je trajao tri godine, prekinut je. Te 2021. delovalo je da su uspeli da spreče gradnju mini hidroelektrane na reci Studenici. Međutim, investitor se vratio. Deluje da je voda odnela prethodna predsednikova obećanja da će reka biti sačuvana.

„Lokalna zajednica je protiv te mini hidoelektrane. Već smo obavili razgovore sa investitorom. Zamolili ga od nje odustane. I u tome uspeli“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na godišnjoj konferenciji za medije pre tri godine, 29. decembra 2021.

Rekao, pa porekao.

A pomislili su mnogi da je Studenica sačuvana. Jer, osim što je reka prirodno bogatstvo, izgradnja mini hidroelektrane planirana je na svega šest kilometara nizvodno od manastira Studenica. Pa su oni koji su učestvovali u blokadi mašina pre tri godine i poverovali u reči koje je Vučić tada izgovorio.

Ali, prevarili su se.

„I mirno smo spavali tri godine. Ali, ova vest nas je iznenadila, vrlo neprijatno. Šokirani smo da je to dosta odmaklo. Našli smo i dokumenta četiri meseca posle njegovog obraćanja. Znači, aktivnosti na projektnoj dokumentaciji su postojale“, kaže Goran Nikolić iz Inicijative „Spasimo Studenicu“.

A projekat gradnje MHE „Gradina“ je još nekoliko dana na javnom uvidu. Ali, ne u holu, i na panelu, već samo na sajtu Gradske uprave. Jer, kažu iz Odeljenja za urbanizam, i online ispunjava zakonsku odredbu.

Nakon toga, sa primedbama, projekat se šalje u Ministarstvo građevine i onda se čeka zeleno svetlo. Goran Nikolić kaže da je Studenica pod zaštitom i države i UNESCO kao deo parka biosfere Golija – Studenica.

„Mislim da pojedinci koriste postizborni vakum i pokušavaju da proguraju projekte nezakonito, jer, još nema oformljenih ministarstava“, rekao je Nikolić.

Kao investititor gradnje MHE Gradina ponovo se pojavljuje ime firme Hidro-min iz Čačka. I to zapravo potvrđuje da se od gradnje nikad nije ni odustalo, već da se čekao najpovoljniji trenutak.

Plan je da se na Studenici, na kojoj je Prostornim planom zabranjena bilo kakva prepreka, a kamoli radovi, sagradi čak šest mini hidroelektrana. A tri bi bile iznad manastira Studenica, što može biti dodatni problem.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs