Država daje pola milijarde dinara za subvencionisanje zaštićenih područja

Img Foto: Cemaforum / Stara planina

Vlada Srbije donela je Uredbu o korišćenju subvencija za zaštićena prirodna dobra od nacionalnog interesa u 2024. godini u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara, što je za 145 miliona dinara više nego prošle godine za iste namene. U Uredbi koja je objavljena u Službenom glasniku navodi se da se subvencije dodeljuju za čuvanje i održavanje zaštićenih područja.

Za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2023. godini, kako je Nova ekonomija pisala prošle godine, bilo je izdvojeno ukupno 355 miliona dinara.

Pravo na korišćenje državnih dotacija imaju upravljači nacionalnih parkova i zaštićenih područja (koje je Vlada proglasila).

U „Uredbi o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2024. godini“ piše da se subvencije odnose na finansiranje radova i drugih troškova, uključujući zarade zaposlenih kod upravljača na poslovima definisanim Zakonom o zaštiti prirode.

Subvencije se dodeljuju za: čuvanje, održavanje i prezentaciju zaštićenih područja (zarade i naknade za rad čuvara i stručnog osoblja, izgradnju objekata za potrebe čuvanja i protivpožarne zaštite, obeležavanje, održavanje čistoće i urednosti prostora i objekata, medijsko prikazivanje vrednosti zaštićenih područja.

Takođe, daju se za upravljanje posetiocima (zarade i naknade za rad zaposlenih koji u skladu sa zakonom rade na poslovima upravljanja posetiocima), regulisanje imovinsko-pravnih odnosa, uređenje prostora i za zarade zaposlenih u Javnom preduzeću „Nacionalni park Šar planina“.

Upravljači zaštićenih područja proglašenih u 2024. godini mogu podneti zahtev za dodelu subvencija do 31. oktobra ove godine.

U Srbiji je 99 područja pod zaštitom na nacionalnom nivou, saopštilo je Ministartsvo zaštite životne sredine.

„Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ove godine smo za brigu o prirodi izdvojili pola milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na 2020. ili 2021. godinu. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini. Nastavićemo i u narednom periodu da odvajamo sredstva za naše bisere prirode“, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarka je podsetila da je 2020. godine u ove svrhe izdvojeno 229 miliona dinara, 2021. godine opredeljeno je 264,8 miliona dinara, a u prethodnoj godini je iznos subvencija bio 355 miliona dinara.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs