UNS: APR iz Registra izbrisao 477 medija

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Agencija za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra jer u roku od tri meseca od donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima nisu dostavili podatke o glavnom uredniku medija i licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Po tom Zakonu, koji je na snagu stupio 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok od tri meseca da APR-u, ukoliko nisu to već učinili, dostave navedene podatke.

„Zakon je propisao da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u roku registrator medij briše iz Registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju. Inače, promene registrovanih podataka, po Zakonu, prijavljuju se Registru najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala“, naveli su u saopštenju iz UNS-a.

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put utvrđuje i da, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra medija ne podudaraju, ispravnim se smatraju podaci objavljeni u Registru.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs