Skup Srba u Kosovskoj Mitrovici protiv ukidanja dinara: Nije lako danas biti Srbin, ukidaju nam parče hleba

Img Foto: Cemaforum

Na poziv Saveza penzionera Kosova i Metohije u severnom delu Kosovske Mitrovice održava se protest povodom odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara. Protest je zakazan za 12 časova, a podržale su ga stranek Srpska lista i Srpska demokratija.

Pred početak velikog opštenarodnog protestnog skupa u Kosovskoj Mitrovici okupljeni su građani u velikom broju, prenosi KoSSev. Masa ljudi prostire se duž celog šetališta, od trga Knezu Lazaru do trga Braća Milić.

Procenjuje se da skupu prisustvuje preko hiljadu ljudi, sa tendencijom da će se broj i povećavati – od najmlađih do penzionera.

Tu su i predstavnici Srpske liste. Postavljena je bina.

Skup prati veliki broj medijskih ekipa.

Kako su poručili oragnizatori okupljenima okupili su se „jer žele da im otmu njihov dinar“.

Dušanka Ćorović, iz udruženja Ujedinjenih penzionera, poručila je sa bine da odluka da se ukine dinar i da im se onemogući da podižu svoje penzije znači da im se „ukida parče hleba“.

Rekla je da je velika laž da mogu da otvaraju račune u pojedinim Kosovskim bankama jer one ne priznaju uplatu novca i dotok novca na osnovu rešenja o penzijama ostvarenih u srpskom PIO fondu, odnosno ne priznaju srpski PIO.

„Umesto da se igramo sa unucima, mi ovako na ulici ostvarujemo elementarna prava i prava na parče hleba“, navela je.

Upitala je međunarodnu zajednicu da li je ovo dostojno staračko doba, te da i pored Srba, novac u dinarima primaju i Goranci i Bošnjaci i pripadnici drugih zajednica.

Zatražila je ukidanje dinara i dostavljanje novca poštama i bankama.

Dragana Milenković, sa Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, rekla je da se ovom odlukom stavlja pod znak pitanja kako će roditelji kupiti hranu deci, a studenti uplatiti školarinu.

Dinar je opstajao na Kosovu i u periodima „najgore okupacije“, navela je ona, a njegovim ukidanjem „ukida se život“, protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva Evropska unija.

Pitala je da li je Ustav Kosova iznad svih evropskih sporazuma kojima je definisano kako se ulazi u evrozonu, te kako taj ustav ne važi kada je reč o oduzimanju zemljišta manastira Visoki Dečani.

Ukazala je da je Kurti zagovornik socijalnog populizma i ekstremnog nacionalizma, te da je odlukom o ukidanju dinara situacija vraćena deset godina unazad.

„Želimo da uputimo jasnu poruku predstavnicima EU: Ne dotvolite jednom čoveku da ukine sve ono za šta se EU zalaže na ovim prostorima, a to su mir i stabilizacija“, rekla je ona.

Okupljenima se obratila i direktorka Osnovne škole u Ugljaru, kod Kosova Polja, koja je navela da je tu kako bi međunarodna zajednica čula probleme sa kojima se susreću decenijama.

„Svako od vas zna kako živi i kako je nekada nepodnošljivo teško. A sada se čini da to nekad nema kraja“, poručila je.

Vlada u Prištini zna da ovo nije „puka zabrana dinara“, već „katanac na sve srpske škole“.

Traži da ih neko u Evropi čuje i utiče na Vladu u Prištini da odluku ukine.

Iznela je niz problema koje ukidanje dinara može izazvati, a to je i dobijanje ličnog dohotka, koje će, kako kaže, takođe biti ukinuto.

„Ovo nije nikakav politički govor, već vapaj mene kao majke“, poručila je ona.

Svetlana Stević, upravnica narodnih kuhinja „Majka devet Jugovića“, poručila je da nije lako danas biti Srbin „naročito ovde gde smo mi“.

Poručila je da se ukida „pravo na golo parče hleba“, te upitala šta je potrebno da urade da bi „svet shvatio da Srbi s ovih prostora nestaju pred njihovim očima“.

Ona je istakla i značaj SPC u pomoći socijalno ugroženima. „Mi smo narod koji je preživeo svašta, a preživećemo i ovo jer je Gospod uz nas“, poručila je Stević.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs