Protest zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: 25 minuta tišine za 25 godina čekanja (ne)pravde

Img Foto: Printscreen N1

Protest "Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah" održan je ispred zgrade Apelacionog suda zbog odluke da se oslobode okrivljeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Predstavnici medijskih udruženja i civilnog sektora izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke Apelacionog suda, a i predsednica Vlade u tehničkom mandatu Ana Brnabić, kao i ministarka pravde Maja Popović izjavile su da su očekivale osuđujuću presudu u ovom slučaju.

Protest ispred Apelacionog suda u Nemanjinoj ulici počeo je u 14 časova, a organizovao ga Slavko Ćuruvija fondacija, NUNS, UNS, NDNV, Asocijacija medija, AOM, Lokal pres, KUP Nezavisnost i ANEM.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je krajem prošle nedelje presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

15:29 Radovanović: Došao sam do nepobitnog dokaza da je Mirjana Marković naručilac ubistva

Novinar Rade Radovanović izjavio je za N1 da i jeste i nije šokiran oslobađajućom presudom okrivljenima za ubistvo Slavka Ćuruvije. Podsetio je da se i sam detaljno bavio tim zločinom, i da je došao do "nepobitnog dokaza" da je Mirjana Marković naručilac tog ubistva.

Radovanović je, gostujući u vanrednom programu TV N1 povodom protesta ispred Apelacionog suda zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo Ćuruvije, rekao da i jeste i nije šokiran ishodom tog procesa.

„Nisam zato što bar mislim da prilično dobro poznajem logiku privatnog režima Aleksandra Vučića i čitave te ekipe na vlasti sada, i na vlasti onda“, rekao je Radovanović koji je u vreme ubistva Ćuruvije uređivao Danas i bio dopisnik Radija Slobodna Evropa.

15:03 Sajt Cenzolovke u crnoj boji

Sajt Cenzolovke i sajt Slavko Ćuruvija fondacije danas su u crnoj boji u znak protesta.

Na sajtu je ispisano ime novinara, ispod čega je naznačena godina rođena, godina ubistva i 2024. godina.

Sadržaj na sajtu nije dostupan.  

14:57 VJT traži od suda spise predmeta u slučaju Ćuruvija

Vrhovno javno tužilaštvo (VJT) Srbije je danas tražilo od Apelacionog suda da mu dostavi spise predmeta u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije radi "podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti".

U saopštenju VJT se navodi da taj zahtev može biti podnet protiv pravosnažne odluke suda kao vanredni pravni lek zbog povrede zakona.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak objavio da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

14:55 Presuda je "ozvaničenje kraja pravde"

Živojin Rakočević iz Udruženja novinara Srbije kazao je da je presuda suda u vom slučaju "ozvaničenje kraja pravde".

"Presuda i sve ovo što se dešava oko Ćuruvije je teški udarac i neka vrsta ozvaničenja kraja pravde. Mi smo u osnovi ušli u jednu zonu u kojoj živimo neku vrstu savršenog zločina, o kom se zna sve, a pravde nema. (...) Ovim ćutanjem ipoljavamo svoj očaj. Od ćutanja su se tresli temelji ovih zgrada", naveo je Živojin Rakočević.

 14:48 Novinarka Vučenić: Živimo u državi u kojoj upravlja nevidljiva ruka duboke države

Novinarka N1 Danica Vučenić kazala je da se ova država i društvo se nisu suočili sa mnogim zločinima počev od Hrvatske, zločinima na Kosovu, Srebrenici koje su državne strukture počinile da bi sačuvale dikatatorski režim. 

Kako kaže, odlukom Apelacionog suda, nije iznenđana.

"Mi živimo u državi višedecenijskom kontinuiteta kojom upravlja s jedne strane politička vlast, a sa druge strane nevidljiva ruka duboke države kojoj niko ne može da stane na put i nekad mi se čini da je i poslednji paranoik u ovoj zemlji u pravu kada kaže - služba, službini ljudi i oni štite jedni druge", istakla je.

14:30 Ispred Apelacionog suda u Beogradu počeo je protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a građani su već oko 13:40 počeli da se okupljaju.

Pored novinarskih ekipa, tu su i predstavnici Fondacije Slavko Ćuruvija, kao i njegova ćerka, Jelena Ćuruvija.

Razvijena je bela zastava koja predstavlja simboličnu poruku Apelacionom sudu da se pravosuđe predalo, javlja reporter N1.  Protest prolazi u tišini.

Već pre samog početka mogla se čuti glasna buka Sime Spasića, bivšeg predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa KiM, koji je sa transparentima na kojima piše „Slavko Ćuruvija 1949 – 1999 – 2000 – 2012 – 2024“ i „Demokratska stranka oslobodila UČK zločince“.

Došlo je i do manjeg fizičkog obračuna između Spasića i nekoliko okupljenih građana, a nakon desetak minuta rasprave, građani su uspeli da nateraju Spasića da se udalji.

Podsetimo novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati organizuju danas u 14 časova protest ispred Apelacionog suda u Beogradu zbog oslobađajuće presude optuženima za ubistvo novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

U pozivu građanima da im se priključe na protestu, udruženja su navela da „25 godina od ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde“.

„Izbili su nam dah. Zanemeli smo. Nema više tih reči koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom“, naveli su u saopštenju.

Na protest zakazan za 14 časova pozvali su Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

„Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo – da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz“, naveli su organizatori u pozivu.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs