„Knićani jasni da ne žele rudarenje u svom kraju“: Udruženje traži izmenu prostornog plana

Img Foto: Cemaforum

Na području Knića mogućnost za istražne radnje i eksploataciju ruda treba isključiti kroz izmenu opštinskog prostornog plana i donošenjem programa zaštite životne sredine, smatraju u udruženju "Ekomar" iz Kragujevca.

„Neophodna je i inicijativa za izmenu prostornog plana opštine Knić kojim se predviđaju istražne radnje i eksploatacija mineralnih sirovina“, navodi se u Izveštaju o stanju životne sredine u Kniću objavljenom na sajtu „Ekomara“.

Ističe se da je sa aspekta istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina poslednjih godina posebno aktuelna istočna strana Kotlenika, sa naslagama zlata i bakra.

Naglašava se da su stanovnici Knića i brojni stručnjaci kroz različite proteste izrazili „apsolutno neslaganje“ sa planiranim istražnim radnjama radi eksploatacije ruda na području istočnog Kotlenika u knićkoj opštini.

Ukazano je da je rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike od 1. marta 2021. preduzeću „Stara planina Resources“ odobreno izvođenje geoloških istraživanja bakra, zlata i prateće polimetaličke mineralizacije na teritoriji opštine Knić, kao i Kraljeva.

Napomenuli su da to rešenje važi do 1. marta 2024, ali se važenje može produžiti na zahtev nosioca istraživanja.

Podnosi se (zahtev) nakasnije 30 dana pre njegovog isteka određenog ovim odobrenjem za istraživanje, „pod uslovom da je izvršen najmanje 75 odsto od projektom planiranog obima i dinamike istražnih radova, navodi se u rešenju Ministarstva.

U „Ekomaru“ su kazali da treba proveriti da li je takav zahtev podnet Ministarstvu.

Na teritoriji opštine Knić nema aktivnih rudnika, a u selu Lipnica kod Gruže je nekada bio sada zatvoreni rudnik gipsa u kojem se godišnje iskopavalo 50.000 tona gipsa i 15.000 tona kvarca. Ta eksploatacija je prekinuta i rudnik je konzerviran.

Na više lokaliteta u ataru sela Borač nalaze se rezerve uranijuma i pratećeg torijuma.

Izvor: Beta





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs