Sindikat „Sloga“ poziva radnike i radnice na obustavu rada, prijavljivanje i alarmiranje kao rešenje da se spreče tragedije

Img Sindikat sloga logo

Zabrinuti radnim uslovima u Srbiji, naročito u industrijskom, građevinskom i rudarskom sektoru, iz sindikata „Sloga” pozivaju radnike na obustavu rada, kao poslednju meru usled nedostataka sistema zaštite i bezbednosti na radu u Srbiji.

Izostanak odgovornosti u slučaju u rudniku „Soko“ kod Sokobanje, gde je 2022. godine tragično nastradalo osam rudara, a 18 je povređeno, jasno ukazuje na nedostatke i moguću korupciju u sistemu zaštite i bezbednosti na radu u Srbiji, ukuzuju iz „Sloge”.

„Odbacivanja krivične prijave, podnete od strane tadašnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, protiv rukovodstva rudnika ‘Soko’, kao i stav Osnovnog tužilaštva u Aleksincu da je za tragediju kriva ‘viša sila’, jasno ukazuju da je ovo nedopustivo opravdanje za nesreću koja se mogla i morala izbeći, na šta su ukazali i svedoci”, navodi se u saopštenju sindikata.

Stradanje rudara, radnika u Trajalu, trgovina i eksploatacija radnika u Linglongu, trovanje radnika dvaput zaredom u fabrici Magna, zaleđene hale Zastava oružja – samo su neki od najskorijih primera nedopustivih uslova rada sa kojima se radnici u Srbiji svakodnevno suočavaju.

Sindikat „Sloga“ ističe da je ishod u kome se za tragediju okrivljuje neka „viša sila“ rezultat duboko ukorenjene sprege između kapitala i države, što nepovoljno utiče na zaštitu prava i bezbednosti radnika.

U ovakvim okolnostima, gde su institucije očigledno pod kontrolom moćnika, sindikat insistira da radnici, ukoliko primete bilo kakve propuste na svojim radnim mestima, preduzmu sledeće korake:

 “Radnici treba da odbiju rad u nesigurnim uslovima, uđu u obustave rada i odmah jasno stave do znanja da neće tolerisati ugrožavanje njihove bezbednosti. Takođe, treba da obaveste sindikate u koje imaju poverenja o svim primećenim neregularnostima i da u koordinaciji sa njima alarmiraju nezavisne medije o svim potencijalno opasnim situacijama kako bi se povećala javna svest i pritisak na odgovorne”, poručuju iz “Sloge”.

Sindikat poziva radnike da im se pridruže u borbi ka stvaranju sigurnijeg radnog okruženja, jer je, kako kažu, očigledno da su u državi gde je čak i sudstvo pod kontrolom vlasti, otpor i štrajkovi jedino rešenje.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs