Održan protest "Ne damo Jadar" u Loznici

Img Foto: Cemaforum

Članovi udruženja “Ne damo Jadar” i građani koji se protive eksploataciji litijuma na području Gornjeg Jadra protestovali su u Loznici. Razlog protesta polemika o mogućem ponovnom pokretanju projekta "Jadar".

Deo okupljenih ušao je u zgradu gradske uprave tražeći hitan prijem kod gradonačelnika. Dogovor nije postignut, a nakon verbalnih sukoba napustili su zgradu i protest je završen.

Povod za okupljanje je ponovna polemika u medijima od strane predstavnika vlasti o mogućem pokretanju projekta “Jadar”.

"Mi smo izričiti da nećemo dozvoliti iskopavanje litijuma u Srbiji, to je naš stav i ne postoje dogovori, dijalozi. Poverenje je izgubljeno nepovratno, jer mi nemamo poverenja ni u naše institucije, ni u našu državu", kaže Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar".

Nakon protesta saopštenjem je reagovala Kompanija "Rio Sava". "Kompanija poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Međutim, današnji protest ispred Informativnog centra u Loznici nastavlja trend širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije od strane aktivista", navode u toj kompaniji.

Posle ekoloških protesta Vlada Srbije je početkom 2022. godine stavila tačku na saradnju sa "Rio Tintom".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je tada da je ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

"Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni", navela je tada premijerka.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs